31 Ιαν 2013

Τροφές για ... καλό ύπνο.


Ο ύπνος έχει στόχο την ξεκούραση του σώματος και του πνεύματος, επίσης την αποκατάσταση των φθορών στα κύτταρα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός αποτελείται από κύτταρα όπου η αποκατάσταση των φθορών τους επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα αν ένα βράδυ δεν κοιμηθούμε, η αναπλήρωση μεταφέρεται για την επόμενη νύχτα.

Βλήτα ( Βλίτα ), καλλιέργεια.


Το βλίτο ή αλλιώς βλίτρον ή βλιταράκι όπως επίσης συναντιέται ακόμα και ως γλίντρος αποτελεί μια μικρό και θαμνώδες μονοετές φυτό το οποίο δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 80 εκατοστά, αλλά όμως η θέση του στις βραστές καλοκαιρινές σαλάτες μας είναι ιδιαίτερη και ξεχωρίζει. Το βλίτο φυτρώνει μόνο του ή και σπέρνεται ανάμεσα στα άλλα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών.

Η κύρια αιτία της καλλιέργειάς του είναι το φύλλωμά αλλά και οι σπόροι του. Το αυτοφυές κόκκινο βλίτο που λέγεται αλλιώς και αγριόβλιτο και διαθέτει πλατιά φύλλα είναι αρκετά

Ρόκα στο μπαλκόνι μας.


Ποιος μπορεί να πει όχι στην πικάντικη γεύση της τρυφερής ρόκας; Αν έχετε συνηθίσει στη ρόκα του σούπερ μάρκετ που στερείται αρώματος και γεύσης, τότε καιρός να φυτέψετε τη δική σας γλάστρα στο μπαλκόνι. Η καλλιέργεια της ρόκας είναι εύκολη και γρήγορη.

Ακολουθείστε τις απλές οδηγίες που ακολουθούν:

-Διαλέξτε μια πιατέλα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς και γεμίστε τη με καλής ποιότητας χώμα, ανακατεμένο με κομπόστ. Μπορείτε να στρώσετε στον πυθμένα λίγο χαλίκι για να αποφύγετε τη διαρροή χώματος από τις τρύπες αποστράγγισης, κάθε φορά που θα ποτίζετε το φυτό.

Τα πάντα για το σπανάκι.


Ιστορία της καλλιέργειας, Κύκλος ζωής και Βασική Βιολογία
Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα μέλος της οικογένειας Chenopodiaceae (Χηνοποδιακών). Προέρχεται από ένα φυλλώδες, χειμερινό μονοετές, που εξελίχθηκε στο Fertile Crescent της Μέσης Ανατολής. Τα χειμερινά μονοετή είναι είδη φυτών, τα οποία φυτρώνουν στη δροσιά του φθινοπώρου και αναπτύσσονται βλαστικά, μέχρι που ο κρύος καιρός και οι μικρής διάρκειας ημέρες του χειμώνα να μειώσουν την ανάπτυξή τους.

Πιπεριά, καλλιέργεια και χρήσιμες πληροφορίες.


Η πιπεριά προέρχεται από το Μεξικό, τη Κεντρική Αμερική και το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Το όνομα πιπεριά (από το Ισπανικό pimiento που σημαίνει πιπέρι και το Αγγλικό pepper που σημαίνει επίσης πιπέρι), δόθηκε από το Χριστόφορο Κολόμβο όταν έφερε το φυτό στην Ευρώπη. Προφανώς είχε βρει και είχε φέρει φυτό καυτερής πιπεριάς.

Εκείνη την εποχή το όνομα πιπέρι δινόταν σε όλα τα φυτά που έδιναν καυτερούς καρπούς. Επιπλέον το πιπέρι ήταν ένα πολύ ακριβό μπαχαρικό, οπότε μάλλον ονομάζοντας πιπέρι το νέο φυτό του έδινε ακόμη μεγαλύτερη εμπορική αξία.

30 Ιαν 2013

Άγριο σκόρδο.


Βοτανικό όνομα: Αλλιο το άγριο (Allium ursinum), ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών (Liliaceae) και κατάγεται από την Ευρώπη και Ασία.
Ευδοκιμεί σε υγρά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα Φτάνει σε ύψος μέχρι 50 εκ., μυρίζει όπως το σκόρδο, έχει τριγωνικό βλαστό, άμισχα ωοειδή εως δορατοειδή φύλλα, άνθη σε ακριανά ψευτοσκιάδια.
Ανθίζει από τον Απρίλιο εως τον Ιούνιο. Στην όψη μοιάζει με το κρινάκι, το οποίο είναι όμως δηλητηριώδες. Ξεχωρίζει όμως από αυτό χάρη στην έντονη μυρωδιά του.
Το άγριο οκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού

Φακές.


Ποικιλίες φακής

α). Η ξανθή φακή έχει σπόρους μεγάλους, πλακωτούς, κιτρινωπούς ή ξανθούς. Το φυτό γίνεται 0.30-0.40 μ. με πολλές διακλαδώσεις.
β). Η καστανή φακή έχει σπόρους μικρότερους, πιο φουσκωτούς στη μέση, κοκκινοπούς ή καστανούς. Το φυτό γίνεται μικρότερο,
με στενότερα φυλλίδια. Της καστανής φακής ξεχωρίζουμε 2 παραλλαγές: μία χειμωνιάτικη και μία ανοιξιάτικη.

Φασόλι, καλλιέργεια.


Το φασόλι είναι ο καρπός της φασολιάς. Είναι εδώδιμος καρπός και θρεπτικό όσπριο. Γνωστό φαγητό με βάση το φασόλι είναι η φασολάδα.
Ιστορία

Διάφορες ποικιλίες φασολιών έχουν προέλθει από διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως την Νότια Αμερική. Η παλαιότερη ένδειξη καλλιέργειας φασολιών πιστεύεται ότι έχει βρεθεί μέσα σε μια σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις.

Ραπανάκι, η καλλιέργειά του.


Το ραπανάκι, είναι ένα λαχανικό με πολύ λίγες θερμίδες και ανοίγει την όρεξη με την λεπτή του γεύση!
Το ραπανάκι είναι βολβός (σαρκώδης ρίζα) που δε χρειάζεται πολύ νερό και είναι έτοιμο για συγκομιδή 1 με 1,5 μήνα μετά τη σπορά.
Εποχή Σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
Εποχή Μεταφύτευσης: Μάιος, Ιούνιος
Πληροφορίες για το Έδαφος: Είναι πολύ εύκολα στην καλλιέργεια λαχανικά και για αυτό επιλέγονται από πολλούς.

Καλαμπόκι.


Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος (Zea mays, Ζέα η μαϋς) είναι σιτηρό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae) και κατάγεται από την Αμερικάνικη ήπειρο όπου ήδη πριν απο 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Η Ελληνική ονομασία του, «αραβόσιτος», σημαίνει «η σίτος (σιτάρι) των Αράβων» και εισήχθη στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική. Η ετυμολογία της λέξης "καλαμπόκι" παραμένει ακόμα αβέβαιη. Έχουν προταθεί οι εξής εκδοχές: (α)αλβ.kalambok (β)ιταλ.calambochi (γ)τουρκ.kalembek.

Χαρακτηριστικά
Είναι ετήσιο, ψηλό φυτό με χοντρό όρθιο και συμπαγή βλαστό,

Κουκιά.


Λατινικό Όνομα
Vicia faba. Fabaceae Family.
Αγγλικό Όνομα
Fava Beans, Broad Beans,  Horse Beans, Windsor Beans
Εποχή Σποράς
Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
Συμβουλές
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των κουκιών απευθείας στο χώμα. Το βάθος σποράς θα είναι 5 με 10

Αρακάς, η καλλιέργειά του.


Χορτάσαμε κατεψυγμένο αρακά. Καιρός να μάθουμε πως να καλλιεργούμε το δικό μας φρέσκο και νόστιμο αρακά!!!

Σπόροι Αρακά
Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια αρακά, θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους αρακά. Θα τους βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα, ή από φίλους και γνωστούς. Οι σπόροι είναι πιθανό να έχουν μία επικάλυψη από μία χημική ουσία (μυκητοκτόνο) που εμποδίζει την προσβολή από

Αγκινάρα κατά του πονόλαιμου.


Η αγκινάρα είναι ένα πολύ γνωστό φυτό στην Ελλάδα, μαγειρεύεται ιδιαίτερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας  και περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και πολλές βιταμίνες.

Σε περίπτωση πονόλαιμου όμως αποτελεί ένα παραδοσιακό γιατροσόφι για να ανακουφιστούμε:

Κόβουμε τα φύλλα της αγκινάρας σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με φρέσκο βούτυρο σε ένα μπολ. Το

29 Ιαν 2013

Τί είναι αφροδισιακό, αντιγηραντικό, ρίχνει την πίεση και βοηθά την καρδιά;


Το σκόρδο !!!
Η φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά. Το πιο αποτελεσματικό από όλα όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες των τελευταίων 50 ετών είναι το σκόρδο. Τροφή και φάρμακο που οι γιατροί της αρχαιότητας συνιστούσαν για τη θεραπεία 61 παθήσεων.

Καλαμπόκι: σπορά με σπαρτική μηχανή.


Τι πρέπει να θυμόμαστε πριν τη σπορά:

Α. Αφού επιλέξουμε το κατάλληλο υβρίδιο για το κατάλληλο χωράφι το επόμενο βήμα είναι να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό παραγωγής του υβριδίου με σπορά ακριβείας και ομοιόμορφη κατανομή των σπόρων στο χωράφι ανάλογα με το μέγεθος των σπόρων.
Β. Όλα τα μεγέθη των σπόρων που προκύπτουν από τη σποροπαραγωγή ενός υβριδίου είναι γενετικά

Kαλλιέργεια φράουλας στο σπίτι.


Ναι είναι αλήθεια ! Μπορoύμε να  καλλιεργήσουμε φράουλες στο μπαλκόνι μας. Γλάστρες ή παρτέρια βάθους 25 – 30 cm είναι κατάλληλα, μιας και η φράουλα χρειάζεται περίπου 30 cm βάθος.
Η λίπανση θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιας μορφής οργανική ουσία (χωνεμένη κοπριά ή κάποιο φυτικό κομπόστ) καθώς και σε κάποια ορυκτά καλιούχα και φωσφορούχα λιπάσματα. Για τη φυτοπροστασία, ο χαλκός για τους μύκητες και το φυσικό πύρεθρο για τους εντομολογικούς εχθρούς, μπορούν να μας καλύψουν. Οι ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε είναι πολλές. Οι μικρόκαρπες είναι οι πιο κατάλληλες για το μπαλκόνι. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικές και στις πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης.
Φυτέψτε τις φραουλιές μετά τα τελευταία κρύα (στην Ελλάδα, αυτή

Μανιτάρια, καλλιέργεια.


Τα μανιτάρια μπορούν  να παραχθούν και μέσα στα σπίτια, σε ταβέρνες, σε εστιατόρια χωρίς να είναι απαραίτητη η αγορά ατομικού εξοπλισμού αλλά μονάχα με την αγορά υποστρωμάτων. Τα υποστρώματα για τα μανιτάρια χωρίζονται σε δύο είδη.  Το ένα ονομάζεται το σπαρμένο υπόστρωμα και το άλλο το επωασμένο υπόστρωμα. Το σπαρμένο υπόστρωμα είναι εκείνο το υπόστρωμα όπου ο σπόρος του μακρομύκητα είναι απλώς σπαρμένος μέσα στο υπόστρωμα. Στο επωασμένο υπόστρωμα ο μακρομύκητας

Κουνουπίδι: πληροφορίες για την καλλιέργεια.


Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του η οποία είναι φαγώσιμη. Η ανθοκεφαλή έχει λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Το κουνουπίδι είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο.

Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια κουνουπιδιού

Κολοκυθάκια , σπορά φύτεμα καλλιέργεια.


Άλλα Ονόματα
Λατινικό Όνομα: Cucurbita pepo, Cucurbitaceae Family.
Αγγλικό Όνομα: Zucchini, Courgette
Οι κολοκυθιές είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια φυτά. Τα κολοκυθάκια έρχονται σε ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων. Κατά κανόνα κάθε κολοκυθιά

Πώς καλλιεργούμε το πεπόνι;


Ένας από τους πιο δροσιστικούς καρπούς του καλοκαιριού είναι αυτός του φυτού της καρπουζιάς. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί η συνήθως ερυθρόχρωμη ιδιαιτέρως απολαυστική πλούσια υδαρής σάρκα του η οποία μπορεί να καταναλώνεται κυρίως υπό τη μορφή δροσιστικού φρούτου, αναψυκτικού, ποτού ή ελαφρού φαγητού με τη συνοδεία του περίφημου τυριού της φέτας.
Το επιστημονικό όνομά του είναι Κίτρουλλος εριώδης (Citrullus lanatus) και ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae). Η νεοελληνική ονομασία

Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;


Ένας από τους πιο δροσιστικούς καρπούς του καλοκαιριού είναι αυτός του φυτού της καρπουζιάς. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί η συνήθως ερυθρόχρωμη ιδιαιτέρως απολαυστική πλούσια υδαρής σάρκα του η οποία μπορεί να καταναλώνεται κυρίως υπό τη μορφή δροσιστικού φρούτου,

Γρυλλοτάλπα ή Κρεμμυδοφάγος ή Κολοκυθοκόφτης ή Πρασάγγουρας.


Άλλα Ονόματα
Κρεμμυδοφάγος, Κολοκυθοκόφτης, Πρασάγγουρας
Επιστημονικό Όνομα
Gryllotalpa gryllotalpa

Εμφάνιση Συπτωμάτων σε ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ
Πληροφορίες
Ανευρίσκεται σε πολλές καλλιέργειες, ιδιαίτερα στα σιτηρά, στις πατάτες και στα λαχανικά. Το έντομο τρέφεται με ρίζες

28 Ιαν 2013

Αφίδες (Aphides).


Εμφάνιση Συπτωμάτων σε ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ

Συνήθης οργανισμός

Η πράσινη αφίδα της ροδακινιάς (Myzus persicae) και άλλα είδη.
Εύρος Ξενιστών

Το εύρος ξενιστών της Μ. persicae είναι πολύ μεγάλο:

Λάχανο, καλλιέργεια.


Το λάχανο είναι ένα ακόμη αγαπημένο λαχανικό. Για να διατηρήσετε τα θρεπτικά του συστατικά, μην το μαγειρεύετε έντονα. Κατά το μαγείρεμα, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σκεύη από αλουμίνιο, για να μειώσετε τη μυρουδιά.
Τα λάχανα είναι εντυπωσιακά φυτά. Μπορεί να αποτελέσουν και στολίδια στον κήπο σας.

Εποχή Σποράς Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστο
Εποχή Μεταφύτευσης Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος,

Σκόρδο, καλλιέργεια.


Είναι κρίμα να έχετε κήπο και να μην αφιερώσετε ένα κομμάτι για να καλλιεργήσετε σκόρδα. Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της Ελληνικής κουζίνας. Τα σκόρδα είναι επίσης αναγνωρισμένο ότι κάνουν καλό στην υγεία.
Εποχή Σποράς
Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Πότε σπέρνουμε τα σκόρδα;
Δύο είναι οι περίοδοι που κάνουμε τη σπορά. Φθινόπωρο

Η καλλιέργεια της πατάτας.


Οι πατάτες είναι ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό του κόσμου. Ψητές, βραστές ή τηγανητές είναι το αγαπημένο συνοδευτικό για όλα σχεδόν τα φαγητά.
Γιατί λοιπόν να μην τις καλλιεργούμε στο σπίτι μας;
Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή περιγραφή:
- Ύψος: 30- 60 εκ.
- Απόσταση φύτευσης: 60×60 εκ. για κάθε φυτό
- Καλλιεργητική περίοδος: Άνοιξη- καλοκαίρι- φθινόπωρο
- Χρόνος από την σπορά ως τη συγκομιδή: 12 εβδομάδες
- Εποχή φύτευσης: Αρχές άνοιξης- Μάρτιος (θερμοκρασία εδάφους: 7 βαθμούς)
- Όψιμη φύτευση: Τέλος άνοιξης- Απρίλιος (για φθινοπωρινή

Πώς καλλιεργείται η Τομάτα ( Ντομάτα ); Σπορά , φύτευση και φροντίδα.


Η τομάτα, αλλιώς και ντομάτα, είναι ένα κόκκινος ζουμερός καρπός, ιδανικός για σαλάτες και κύριο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας.

Η τομάτα είναι ένα φυτό της οικογένειας Solanaceae, ιθαγενές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, από το Μεξικό μέχρι το Περού. Ζει μόνο μερικά χρόνια και συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Τυπικά φτάνει τα 1-3 μ.

Ο ρόλος της διατροφής στις ιώσεις και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.


 Από τον Χάρη Δημοσθενόπουλο*
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού μας ενάντια σε διάφορες ασθένειες, μέσα από την προστασία που μας παρέχει ενάντια σε βακτήρια και ιούς, αλλά και σε διάφορους άλλους παθογόνους οργανισμούς, ενώ εξειδικευμένα κύτταρα, ειδικές πρωτεΐνες και συγκεκριμένα όργανα εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του, και κατ' επέκταση θωρακίζουν την υγεία μας.

H επίδραση της κατανάλωσης σόγιας στην υγεία.


Από τον Ιωάννη Πολίτη*

Η σόγια είναι ένα τρόφιμο που αποτελεί μέρος του διαιτολογίου των λαών της Άπω Ανατολής  για περισσότερο από 5.000 χρόνια.  Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στις δυτικές κοινωνίες με συνέπεια να εξετάζονται οι επιπτώσεις της κατανάλωσης σόγιας στην υγεία και ιδιαίτερα η ικανότητα

Η επιστήμη εξηγεί ότι η κότα βγήκε από το αυγό.


Το ερώτημα που διατυπώθηκε τόσο νωρίς όσο και τα χρόνια του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Πλουτάρχου, αφορά την κότα (ή το κοτόπουλο) και το αυγό. Ποιο υπήρξε πρώτα; Η κότα βγήκε από το αυγό, ή το αυγό από την κότα; Το απλοϊκό ερώτημα αυτό παρουσιάζεται αρκετές φορές και στα μαθηματικά και είναι γνωστό ως κυκλική αναφορά, δηλαδή όταν μία παράμετρος χρειάζεται τον εαυτό της για να υπολογιστεί.

"Φθηνό" και "ανώνυμο" γάλα αγοράζουν οι καταναλωτές.


Του Γιώργου Μανέττα
Ο κανόνας που θέλει τους καταναλωτές να στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα ακόμη και όταν πρόκειται για βασικά είδη τροφίμων επιβεβαιώνεται πλήρως και στην περίπτωση του γάλακτος. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών SymphonyIRI Group που δημοσιεύει σήμερα η «Ημερησία.gr», οι πωλήσεις του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας για το σύνολο του 2012 στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν

27 Ιαν 2013

Κρεμμύδι, καλλιέργεια.


Μπορείτε να φανταστείτε την μαγειρίτσα χωρίς φρέσκο κρεμμυδάκι; Ή την σαλάτα μαρουλιού; Για δοκιμάστε να κάνετε μία νόστιμη και «δεμένη» σάλτσα χωρίς ξερό κρεμμύδι; Παρατηρείστε ότι, μόνο για το κρεμμύδι χρησιμοποιείται το υποκοριστικό του -κρεμμυδάκι- για να περιγραφεί μία άλλη όψη και χρήση του ιδίου φυτού. Οι

Μελιτζάνα, καλλιέργεια.


Οι μελιτζάνες είναι ένα από τα λαχανικά που πολλοί θέλουν να καλλιεργήσουν στον κήπο τους. Ήρθε στην Ευρώπη πριν από 100 χρόνια από την Ασία και την Αφρική. Πολλοί την ονομάζουν και "Μαύρη Καλλονή", εξ αιτίας του σκούρου χρώματος των καρπών και τις γυαλάδας που έχουν. Οι

Αγκινάρα, καλλιέργεια ( Αγκινάρες ).


Οι αγκινάρες, είναι ένα φυτό που δε θα δυσκολέψει το νέο καλλιεργητή. Οι καρποί της αγκινάρας είναι στην ουσία τα λουλούδια του φυτού. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Βάλτε στον κήπο σας το φυτό που κάποτε μόνον οι ευγενείς είχαν το προνόμιο να γεύονται!
Γενικές Πληροφορίες
Οι αγκινάρες μπορούν να αναπαραχθούν από σπόρους. Οι αγκινάρες θέλουν καλό χώμα, τακτικό πότισμα και λίπανση,

Οι Ευρωπαίοι απαιτούν να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων τους.


Η προέλευση είναι ένα, από τα βασικά κριτήρια, για τους καταναλωτές, όταν αγοράζουν τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) διενήργησε έρευνα, για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, για την προέλευση των τροφίμων. Η έρευνα διενεργήθηκε, στη Σουηδία, Γαλλία,

Διατροφή και ενίσχυση της όρασης και της μνήμης.


Η προστασία της όρασης και της μνήμης είναι σημαντική, ιδιαίτερα για τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Ενώ ορισμένα συστατικά όπως η λουτεΐνη και τα φωσφολιπίδια έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν ειδικά τα μάτια ή τον εγκέφαλο, άλλες, όπως ω-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι ωφελούν και τα δύο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά συστατικά που ενισχύουν τη μνήμη και την όραση.

Καινοτόμες εφαρμογές των υπερήχων στη βιομηχανία τροφίμων: η περίπτωση του μελιού.


Από την Kathrin Hielscher* (Hielscher Ultrasonics GmbH) για το foodbites

Εισαγωγή  – προσαρμογή: Ιωάννα Γκάτση*

Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα με συχνότητα που ξεπερνά τα 16 kHz, γεγονός που τα καθιστά μη αντιληπτά από το ανθρώπινο αυτί. Αποτελούν τεχνολογία γνωστή για

Χαρούπι: ένας παραμελημένος καρπός.


Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι δέντρο αείφυλλο και ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών (Fabaceae). Φυτρώνει σε πολλές παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στη Κρήτη αλλά καλλιεργείται και σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων. Στην Κύπρο καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και το 90% της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο,

Η καλλιέργεια του Μαρουλιού.


Το μαρούλι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό. Είναι βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες. Τα πλούσια σε χλωροφύλη φύλλα του είναι πολύ θρεπτικά.
Από το φυτό, μπορείτε να αφαιρείτε τμηματικά λίγα λίγα φύλλα για τη σαλάτα σας, ή να βγάλετε όλο το φυτό.
Τα πιο νόστιμα φύλλα βρίσκονται στο εσωτερικό του (καρδιά του μαρουλιού), αλλά τα εξωτερικά είναι αυτά που έχουν την περισσότερη χλωροφύλλη και είναι πιο θρεπτικά.


Εποχή Σποράς

Αγγουριά.


Tα δροσιστικά αγγούρια χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και για τουρσί. Η αγγουριά είναι ένα φυτό που αναπτύσει μεγάλα φαρδιά φύλλα.
Τα φύλλα της αγγουριάς, κρύβουν τα άνθη. Μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια, αφαιρώντας τα πάνω φύλλα ώστε να ευκολότερη η πρόσβαση στα λουλούδια. Όλες οι αγγουριές αρχικά παράγουν μόνο αρσενικά άνθη. Έτσι δε θα παραχθούν αγγούρια από τα πρώτα άνθη. Τα θυλικά άνθη, ωριμάζουν στη συνέχεια και έχουν μικρά αγγούρια στην άκρη των στημόνων τους.

Πιπεριές καυτερές σπορά φύτεμα καλλιέργεια.


Οι καυτερές πιπεριές είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά στον πλανήτη. Οι χρήσεις τους είναι πάρα πολλές, από την βιολογική γεωργία έως την φαρμακολογία. Θα γράψω σε άλλο άρθρο για τις χρήσεις τους γιατί εδώ θα ασχοληθώ με την καλλιέργεια τους.
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους, αποφάσισα να καλλιεργήσω φέτος δύο διαφορετικές ποικιλίες από τις πιο καυτερές στο κόσμο.
Εγώ καλλιέργησα τις ποικιλίες habanero orange και african bird που μπορούν να φτάσουν τις 300.000 και 175.000 μονάδες αντίστοιχα.

Η καυστικότητα των καυτερών πιπεριών μετριέται σε μονάδες

26 Ιαν 2013

Πιπεριά καλλιέργεια.


Η πιπεριά ανήκει στην ίδια οικογένεια με την τομάτα και την μελιτζάνα και καλλιεργείται την καλοκαιρινή περίοδο.

Τα χαρακτηριστικά του φυτού:
Ύψος: 30- 60 εκ.
Αποστάσεις φύτευσης: ανά 30 εκ.
Χρονική διάρκεια σποράς/συγκομιδής: 19 εβδομάδες
Εβδομάδες για ωρίμανση: 10 εβδομάδες

Πώς καλλιεργούμε την Πατάτα;


Πως διαλέγουμε τον σπόρο;
Ο πρώτος και πιο σημαντικός όρος για την επιτυχία της πατατοκαλλιέργειας είναι η εκλογή των κατάλληλων πατατών για την σπορά . Ως σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού (ένα μόσχευμα στη γλώσσα των κηπουρών). Επομένως όπως για τον πολλαπλασιασμό του αμπελιού, της ιτιάς, της λεύκας, της κυδωνιάς, της τριανταφυλλιάς, της συκιάς, της ροδιάς και άλλων παρόμοιων θάμνων και δέντρων, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα, φροντίζουμε να πάρουμε τις βέργες ή τα μοσχεύματα από

Η καλλιέργεια της μπάμιας.


Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο, ποώδες, ετήσιο φυτό, ανήκει δε στο γένος Ιβίσκος (Hibiscus) και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών (Malvaceae). Η επίσημη ονομασία ττου είδους είναι Hibiscus esculaentus. Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές για τον ομώνυμο καρπό της.

Ο βλαστός της φτάνει τα 2 μέτρα ύψος, τα φύλλα της είναι σε σχήμα καρδιάς, με μακριούς μίσχους και έχουν 3-5

Αλτερναρίωση.


Συνήθης οργανισμός: Alternaria solani

Εύρος ξενιστών: Πατάτα και τομάτα

Εμφάνιση και σημασία:
Η αλτερναρίωση συμβαίνει οπουδήποτε και να καλλιεργούνται οι τομάτες αλλά μόνο σε μερικές περιοχές μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα φυτά.



Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:

Μόνο 540 τρακτέρ πωλήθηκαν στην Ελλάδα το 2012.


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) για την πορεία της αγοράς αγροτικών μηχανημάτων και ειδικά για τους γεωργικούς ελκυστήρες.
Ειδικότερα, ο ΣΕΑΜ αναφέρει ότι «σύμφωνα με πρώτα ανεπίσημα στοιχεία από παράγοντες του κλάδου, μόλις 540 ήταν τα τρακτέρ που πωλήθηκαν την περασμένη χρονιά, σχεδόν τα μισά δηλαδή από τις 1.030 μονάδες που είχαν πωληθεί ένα χρόνο πριν». Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΣΕΑΜ ο κ. Δημήτρης Εσκιάδης ο οποίος μας τονίζει: Αυτό που έχει οδηγήσει σε

Συμπύρηνο Ροδάκινο. Το βαρύ πυροβολικό της Ελληνικής Παραγωγής.


Αύξηση της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και περισσότερες εξαγωγές πρώτης ύλης στις γειτονικές χώρες καταγράφηκε πέρυσι, έναντι του 2011, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστα Αποστόλου, εκφράζοντας μάλιστα και την ικανοποίησή του για τη ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση της ελληνικής «εκλεκτής» κομπόστας στην νούμερο ένα παραγωγό χώρα ροδάκινου στον κόσμο, την Κίνα. 

Οπως μας επισήμανε ο κ. Αποστόλου, η παραγωγή

Αγγουριά.


Tα δροσιστικά αγγούρια χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και για τουρσί. Η αγγουριά είναι ένα φυτό που αναπτύσει μεγάλα φαρδιά φύλλα.
Τα φύλλα της αγγουριάς, κρύβουν τα άνθη. Μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια, αφαιρώντας τα πάνω φύλλα ώστε να ευκολότερη η πρόσβαση στα λουλούδια. Όλες οι αγγουριές αρχικά παράγουν μόνο αρσενικά άνθη. Έτσι δε θα παραχθούν αγγούρια από τα πρώτα άνθη. Τα θυληκά άνθη, ωριμάζουν στη συνέχεια και έχουν μικρά αγγούρια στην άκρη των στημόνων τους.

25 Ιαν 2013

Πιπεριά καυτερή.


Πιπεριές καυτερές σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Οι καυτερές πιπεριές είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά στον πλανήτη. Οι χρήσεις τους είναι πάρα πολλές, από την βιολογική γεωργία έως την φαρμακολογία. Θα γράψω σε άλλο άρθρο για τις χρήσεις τους γιατί εδώ θα ασχοληθώ με την καλλιέργεια τους.
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους, αποφάσισα να καλλιεργήσω φέτος δύο διαφορετικές ποικιλίες από τις πιο καυτερές στο κόσμο.
Εγώ καλλιέργησα τις ποικιλίες habanero orange και african bird που μπορούν να φτάσουν τις 300.000 και 175.000 μονάδες αντίστοιχα.

Ρόκα, καλλιέργεια.


Η ρόκα είναι μονοετές, ποώδες φυτό και ανήκει στο γένος Έρουκα (Eruca) της οικογένειας των Κραμβοειδών (συν. Σταυρανθών).

Βρίσκεται στις περιοχές της Μεσογείου αυτοφυής (άγρια ρόκα) ή καλλιεργείται, ενώ έχει εγκλιματιστεί και στη βόρεια Αμερική. Η καταγωγή της είναι από τη νοτιοανατολική Ασία.

Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό ενώ ανθίζει από το Μάρτιο