25 Φεβ 2013

Το σκόρδο και τα μυστικά του.


Όταν μία σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, η οποία παράγει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του, αλλά και για τις περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις του. Συστήνεται, λοιπόν, να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα και το κόψιμο του......σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να παραχθεί η ουσία αυτή και να ωφεληθούμε περισσότερο από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

24 Φεβ 2013

Χάπι τομάτας: κατά των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.


Ένα χάπι που περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, βασικό συστατικό της ντομάτας, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και στην προστασία του εσωτερικού τους τοιχώματος, του ενδοθηλίου. Η λήψη του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής αντιστοιχεί στην κατανάλωση σχεδόν τριών κιλών ντομάτας και οι σχεδιαστές του είναι αισιόδοξοι για την ευεργετική του δράση στο καρδιακό σύστημα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται ακόμη πολύ περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ότι η λήψη του εν λόγω χαπιού συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα μια

Μωβ πατάτα (Purple Majesty).


Το όνομα αυτής της νέας ποικιλίας είναι Purple Majesty και δημιουργήθηκε από Αγγλους ερευνητές του Colorado State University, οι οποίοι διασταύρωσαν παραδοσιακές ποικιλίες πατάτας. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για κάποιο γενετικά τροποποιημένο προιόν.

Το μωβ χρώμα, οφειλεται στο γεγονος ότι περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, σε

Σίδηρος: με ποιές διατροφές θα τον αυξήσετε.


Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που υποφέρουν από ζαλάδες, κόπωση και δεκάδες άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το χαμηλό σίδηρο. Μόνη λύση η σωστή διατροφή που μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο
Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό δε γίνεται στον

Φυσικό αλάτι με βότανα.


Έχει κυριαρχίσει η άποψη ότι το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό και η κατανάλωσή του σχετίζεται με την υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα όμως με μελέτες, τέτοιες επιπτώσεις έχει μόνο το ραφιναρισμένο αλάτι, δηλαδή εκείνο που δέχεται μία χημική επεξεργασία για να συσκευαστεί και να μπει στα ράφια. Μέσω αυτής της επεξεργασίας το αλάτι χάνει όλα τα μεταλλικά στοιχεία και αποκτά κάποια άλλα συστατικά για

Υγιεινή πινελιά στη μαγειρική τα καυτερά μπαχαρικά.


Για αιώνες οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν κυρίως τις θεραπευτικές τους ιδιότητες συνδυάζοντάς τα με βότανα, μέχρι που ανακάλυψαν τις πικάντικες και εξωτικές γεύσεις που μπορούν να δώσουν στα φαγητά. Τα περισσότερα καυτερά μπαχαρικά κατάγονται από την Ινδία και από εκεί η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία για να φτάσουν σήμερα να καταναλώνονται από όλο τον κόσμο και να έχουν μια μόνιμη θέση στις περισσότερες συνταγές.

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε.


Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι σου με... βάση την εποχή, έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις θεαματική αλλαγή στο σώμα σου; Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει την σεζόν του, κατά τη διάρκεια της οποίας σου υπόσχεται αδυνάτισμα, ομορφιά και υγεία όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου! Γι' αυτό και συγκεντρώσαμε τα 10 τρόφιμα "φθινόπωρο/χειμώνας", που θέλεις να έχεις πάντα στη λίστα σου πριν πας για ψώνια!

Οι καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.


Μελέτες έχουν δείξει ότι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν δυναμώνει μόνο τα  οστά και τα δόντια, αλλά δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ελέγχει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ασβέστιο βοηθά στην καύση του λίπους. Καταναλώνουμε λοιπόν αρκετό ασβέστιο;
Μελέτες συνιστούν να καταναλώνουμε 1000-1300mg ασβεστίου καθημερινώς, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 κούπες γάλα ή γιαουρτιού.

21 Φεβ 2013

Συνδιασμός τροφών για υγιεινή διατροφή και αδυνάτισμα.


Κερδίστε πολλά επιπλέον «+» στην υγεία, την ενεργητικότητα, τη διάθεση αλλά και στην εμφάνισή σας, συνδυάζοντας κατάλληλα μεταξύ τους αυτά που τρώτε.
Γαλέος + σκορδαλιά
Ο γαλέος, όπως και ο παστός μπακαλιάρος, περιέχει πολύ αλάτι, το οποίο ανεβάζει την πίεση σε ευαίσθητα άτομα. Η

Τροφές που έχουν πολύ περισσότερο αλάτι από όσο νομίζουμε.


Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή μας κάνει κακό, αυτό που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι, όμως, είναι ότι δεν «κρύβεται» μόνο στα πατατάκια, αλλά σε διάφορες τροφές που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά.
Οι έρευνες και οι ειδικοί δεν σταματούν να συνδέουν το αλάτι με αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και γενικότερα παθήσεων της καρδιάς, ενώ όσοι προσέχουν τη

Τροφές "ανδρικές", για υγεία και ενέργεια.


Αν σας λείπει ενέργεια, είστε ασθενικοί και αισθάνεστε ότι η διατροφή σας δεν σας παρέχει αυτά που χρειάζεστε, τότε οι παρακάτω επιλογές θα διευκολύνουν αρκετά την κατάσταση.
Προτού καταναλώσουμε μια τροφή ή κάποιο γεύμα, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι το κατά πόσο μας κάνει καλό, καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες και πρωτίστως ποιες είναι αυτές. Αν ανήκετε στην ομάδα ανδρών που η μόνη φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους είναι το ποδόσφαιρο που βλέπουν στην τηλεόραση, τότε οι ενεργειακές σας ανάγκες είναι χαμηλές – αν και θα πρέπει ούτως ή άλλως να προσθέσετε λίγη άσκηση στη ζωή σας και να απομακρυνθείτε από τη «διατροφή του

Πατάτα, διατήρηση και αποθήκευση.


Οι πατάτες (Γεώμηλα), διατηρούνται καλά σε υπόγεια, ευάερα και με ομοιόμορφη θερμοκρασία. Τοποθετούνται κατά στιβάδες λεπτές, και καλύπτονται πρώτα με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.

-Φυλάσσονται ακόμη και μέσα σε λάκκους που έχουν ανοιχτεί  σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους μισού μέτρου. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός,

Ξήρανση φρούτων: πως γίνεται.


Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάτε από τη θερμοκρασία, την ξηρότητα και τη καλή κυκλοφορία του αέρα. Προετοιμάστε τα κομμάτια των φρούτων σε ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ, χυμό λεμονιού ή μίγμα μεταμπισουλφίτ. Όταν ξεραθούν αφήστε τα φρούτα σε αυτή την κατάσταση 4 με 10 ημέρες πριν τα πακετάρετε για αποθήκευση.

Η ξήρανση είναι ένας δημιουργικός τρόπος να διατηρήσετε τροφές και δικά σας φρούτα όταν έχετε περισσότερη παραγωγή. Όπως όλα οι μέθοδοι συντήρησης , η ξήρανση προκαλεί

Τα ω-3 είναι «βόμβες» υγείας.


Υπάρχουν ¨βόμβες¨ υγείας που βοηθούν τον οργανισμό μας; Προσπαθούμε να προλάβουμε ασθένειες αποφεύγοντας τα λιπαρά. Λάθος, λένε οι επιστήμονες. Υπάρχουν και «καλά» λιπαρά. Τα ω-3 κλείνουν μέσα τους ιδιότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Βάζοντας, λοιπόν, λιπαρά ψάρια στο τραπέζι, καταναλώνοντας καρύδια και λιναρόσπορο στην καθημερινότητά μας, δημιουργούμε μια προστατευτική ασπίδα γύρω μας.

1. Προστασία της καρδιάς
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα το EPA και το DHA,

Τα κύρια αρωματικά φυτά: καλλιέργεια και χρήση τους στη μαγειρική.


Ας δούμε ποιά είναι τα κύρια αρωματικά φυτά που πρέπει να έχουμε. Στο μπαλκόνι στον κήπο σε μια γλάστρα και από εκεί στο πιάτο μας ή στο τσάι μας σε μια υπέροχη εμπειρία που κάνει καλό στο σώμα, χαλαρώνει και αναζωογονεί, αφού όλα τα αρωματικά φυτά, είναι πλουσία σε ωφέλιμα στοιχεία και ιδιότητες ευεργετικές.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν, τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά της

Ανακυκλώνοντας τις πιπεριές.


Σας έχουν περισσέψει πιπεριές και δεν ξέρετε τι να τις κάνετε;
Κόψτε τους καρπούς σε μικρά κομμάτια, αφαιρέστε τους σπόρους και σκορπίστε τα στο μποστάνι σας! Μετά ανακατέψτε το χώμα χρησιμοποιώντας την τσουγκράνα ή την φρέζα σας!
Με αυτό τον τρόπο το χώμα σας θα γίνει πλουσιότερο σε κάλλιο και ασβέστιο…




18 Φεβ 2013

Νιγηριανός αγρότης δικαιώθηκε από το δικαστήριο της Χάγης.


Νιγηριανός αγρότης από το Δέλτα του Νιγήρα με το όνομα Παρασκευάς Ακπάν μήνυσε πριν κάποια χρόνια στο δικαστήριο της Χαγης της νότιας Ολλανδίας τη τεράστια πετρελαιοβιομηχανία Shell επειδή μολύνθηκε με πετρέλαιο μέρος των καλλιεργειών του από αγωγό της εταιρίας.

Η Shell και η θυγατρική της Shell Petroleum Development Company of Nigeria κατηγορούνταν ως υπεύθυνες για συνολικά

Ποιες τροφές βοηθούν στη μνήμη και την απόδοση.


Oι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των μαθητών; Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ναι. Σύμφωνα με έρευνες, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες, δυσκολεύει την προσπάθεια του μαθητή για απομνημόνευση και εκμάθηση νέων γνώσεων. Τι θα πρέπει όμως να τρώει ένας μαθητής;

Θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την καλή

Οι βαφτίσεις των τροφίμων και τα μυστικά της ετικέτας.


Ενα ιδιαίτερα ισχυρό παυσίπονο που χορηγείται στα άλογα και κατά πάσα πιθανότητα είναι βλαβερό για τους ανθρώπους εκτιμάται ότι έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα μέσω του αλογίσιου κρέατος, που εντοπίστηκε σε μπιφτέκια και λαζάνια. Η διαπίστωση αυτή έγινε από τους Βρετανούς δημιουργώντας νέα δεδομένα στο διατροφικό σκάνδαλο που έχει συνταράξει την Ευρώπη.
Εως τώρα το συγκεκριμένο σκάνδαλο αναδείκνυε τα κυκλώματα

Τι (και αν) πρέπει να τρώμε όταν έχουμε πυρετό.


Πρόκειται για μία από τις ευρύτερα διαδεδομένες πεποιθήσεις στην Ιατρική: όταν έχουμε πυρετό, πρέπει να τρώμε ελάχιστα και ελαφρά διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να ασχοληθείτε με την πέψη όταν έχει κοτζάμ πυρετό να ρίξει.

Αντιθέτως, όταν απλώς έχουμε συνάχι και βήχα, δίχως πυρετό, μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν βρει λίγα στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή τη ρήση, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Στην πραγματικότητα, μόνο μία, μικρή μελέτη έχει δείξει ότι υπάρχει κάποια

Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά τρόφιμα.


Τα βιολογικά τρόφιμα δεν υπερτερούν των συμβατικών σε θρεπτικά συστατικά, αλλά - εφόσον έχουν την πιστοποίηση ελέγχου - έχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, που ενοχοποιούνται για πολλά, από δημιουργία καρκίνου έως μείωση της ανδρικής γονιμότητας, πρόκληση αλλεργιών, νευρολογικών διαταραχών και αναπνευστικών προβλημάτων και επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Πολύτιμα τα αβοκάντο για την υγεία.


Τα αβοκάντο είναι εκ φύσεως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Νέες μελέτες εξ άλλου υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καρωτινοειδή.

Όπως εξηγεί η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία (ADA), τα καρωτινοειδή είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (μία ομάδα έντονα δραστικών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα), αλλά και στην

16 Φεβ 2013

Ριζώδης μαϊντανός:εναλλακτική καλλιέργεια.


Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) κατάγεται από τη νότια Ευρώπη, και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας.

Πέρα από τον κοινό πλατύφυλλο μαϊντανό που καλλιεργείται για το φύλλωμά του σε χώρες της Μεσογείου και είναι η πιο γνωστή μορφή στην Ελλάδα, υπάρχουν δυο άλλοι τύποι - ο σγουρός μαϊντανός που καλλιεργείται κυρίως στη Β. Ευρώπη τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για διακοσμητικούς λόγους και ο ριζώδης μαϊντανός ο οποίος καλλιεργείται επίσης στη Β. Ευρώπη για τη σαρκώδη ρίζα του. Τα φύλλα όλων των τύπων μαϊντανού χρησιμοποιούνται στην μαγειρική.

Τα λαχανικά είναι "θησαυροί" για τον οργανισμό μας.


Η κατανάλωση λαχανικών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αποτελώντας μέρος της ισορροπημένης διατροφής. Με διατροφή πλούσια σε λαχανικά ο οργανισμός μας επωφελείται με άφθονα αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά κ.ά.

Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας και τις απομακρύνουν. Τα λαχανικά περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις (ενώσεις που

Τσουκνίδα και ραδίκι με επίσημη άδεια στα φαρμακεία.


Λίγοι σήμερα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το “ταπεινό” ραδίκι -και συγκεκριμένα η ρίζα του- είναι φάρμακο για τη δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές, η πασίγνωστη τσουκνίδα αντιμετωπίζει την παρακράτηση υγρών και την υπερπλασία του προστάτη ενώ το παραδοσιακό βαλσαμόχορτο «συνταγογραφείται» πλέον για την κατάθλιψη.

Κι, όμως, τα παραπάνω και άλλα φυτά υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος- συνολικά τουλάχιστον σαράντα -τα οποία

Σύγχρονες θεραπείες με αρχαία γιατρικά: βότανα που κάνουν θαύματα.


Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι πρακτικοί θεραπευτές ανακάλυψαν τις θαυματουργές δοσολογίες των φυτικών φαρμάκων. Ας δούμε ποιά από αυτά εξακολουθούν να έχουν ισχύ.

Μελισσόχορτο: Ένα βάλσαμο για το μυαλό
Τι λέει η παράδοση: Η melissa officinalis ή αλλιώς μελισσόχορτο, είναι μέλος της οικογενείας του δυόσμου. Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη θαυματουργή δράση του σε προβλήματα άγχους, μειωμένης μνήμης, αϋπνίας και δυσπεψίας. «Είναι αποτελεσματικό κατά των δαγκωμάτων από ζώα, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και διώχνει μακριά κάθε μελαγχολία και στεναχώρια», έγραφε κατά τους Ελισαβετιανούς χρόνους (1597) ο

Τέσσερα βότανα στα οποία υποκλίνονται και οι επιστήμονες.


Ο γεωπόνος Ιγν.Ζαχαρόπουλος, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των βοτάνων με ειδικές σπουδές και επίδοση στους κλάδους χημείας και βιολογίας που σημαίνει ότι αναφέρει είναι τεκμηριωμένο λέει ότι όλα τα βοτάνια της Ελληνικής χλωρίδας έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Για τέσσερα κοινά βοτάνια το φασκόμηλο, το ταραξάκο ή πικροράδικο και δύο καλλιεργούμενα το μαϊντανό και το λάχανο, αναφέρεται με θαυμασμό.
Για να τα δούμε με συντομία ένα-ένα:

Σπαράγγια: θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.


Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε:
-βιταμίνες του συμπλέγματος B ( που δρουν ως συνένζυμα σε διεργασίες παραγωγής ενέργειας και αναπνοής των κυττάρων και βοηθάνε στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος )
-φυλλικό οξύ ( που παίρνει μέρος στην βιοσύνθεση του νουκλεϊκού οξέος και των αμινοξέων, για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος)
-θειαμίνη (Β1): ανάπτυξη, καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα
-ριβοφλαβίνη (Β2): βοηθά στην ανάπτυξη και στην

«Βόμβες» ενέργειας τα παντζάρια.


Παντζάρια για τρέξιμο-«αστραπή». Η κατανάλωση του ζουμερού λαχανικού ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις. «Βόμβες» ενέργειας αποδεικνύονται τα γλυκά παντζάρια σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Τη συνταγή – στην κυριολεξία – για την ενίσχυση της ταχύτητας των δρομέων ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση παντζαριών λίγο πριν τον αγώνα, βοηθούσε τους αθλητές ώστε να επιτύχουν καλύτερους χρόνους.

Παντζάρια στα… πόδια
Στο ενδιαφέρον πείραμα των ερευνητών έλαβαν μέρος συνολικά 11 γυμνασμένα και υγιή άτομα (άνδρες και γυναίκες) από τα

Μπρόκολο: ευεργετικό για τους πνεύμονες.


Ευεργετική δράση έχει η κατανάλωση μπρόκολου σε όσους πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική πάθηση των πνευμόνων που κυρίως παρατηρείται σε καπνιστές και πρώην καπνιστές. Χαρακτηρίζεται από εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα, η οποία αποφράσσει την ροή του αέρα στους πνεύμονες. Ο Δρ Σάιμαν Μισγουαλ από την Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης

Καυτερές πιπεριές: καταπολεμούν τον πόνο.


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέους είδους αναλγητικού, που πιστεύουν ότι για πρώτη φορά θα μπορεί να σταματήσει τον πόνο στην πηγή προέλευσής του. Οι επιστήμονες βρήκαν στο ανθρώπινο σώμα, στα σημεία του πόνου, μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη ή καψαϊσίνη, η οποία είναι αυτή που κάνει τόσο καυτές τις κόκκινες πιπεριές.

13 Φεβ 2013

Ποιές τροφές ενδέχεται να μπλοκάρουν τα οφέλη των φαρμάκων.


Ακολουθείτε κατά γράμμα μια φαρμακευτική αγωγή αλλά δεν βλέπετε αποτελέσματα; Πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε το γιατρό σας, διαβάστε το παρακάτω άρθρο καθώς ενδέχεται η διατροφή σας, να...μπλοκάρει τα οφέλη των φαρμάκων.

Χυμός από grapefruit
Η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και το κάλιο είναι μερικά μόνο από τα υγιεινά συστατικά που εμπεριέχει ο χυμός του grapefruit. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει πως ο χυμός

Άγρια χόρτα της Ελλάδας.


Από τα πιο βασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και ξεχασμένα δυστυχώς από πολλούς είναι τα άγρια χόρτα. Μιας και στην περιοχή μας υπάρχουν σε αφθονία αλλά και επειδή περιέχουν πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, η συλλογή και η κατανάλωση  τους θα λέγαμε πως επιβάλλεται. Πόσο μάλλον όταν μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των κατοίκων της Κρήτης οφείλεται και στην κατανάλωση άγριων χόρτων. Τα άγρια χόρτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην

Οι φλούδες των φρούτων περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά.


Βρείτε τρόπο να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη η φλούδα τους συνιστούν τώρα κάποιοι ειδικοί, διότι περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Όπως εξηγεί η δρ Μέριλιν Γκλένβιλ, τέως πρόεδρος του ... Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής της Βρετανίας, «όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια “βιοσυνέργια”, δηλαδή τα θρεπτικά οφέλη του ενός τμήματός τους ενισχύονται από εκείνα των υπολοίπων». Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να προσπαθούμε να

Οι τροφές που μας ... ζεσταίνουν το χειμώνα.


Εξοπλίστε τον οργανισμό σας απέναντι στο κρύο! Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις και άλλες ασθένειες, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα καταπονείται. Γεμίζοντας το πιάτο μας με συγκεκριμένα τρόφιμα θα γεμίσουμε ενέργεια και θα προστατευτούμε.

Ρόδι
Πλεονεκτήματα
Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1

Φυτέψετε σπανάκι στο σπίτι σας.


Το σπανάκι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια κηπευτικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και το μπαλκόνι από τον Αύγουστο έως το τέλος του Χειμώνα και η συγκομιδή του, ανάλογα με την εποχή σποράς, γίνεται σε 1,5 μήνα έως 2,5 μήνες και διαρκεί έως 3 μήνες. Σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου.
Το σπανάκι είναι φυτό ψυχροαπαιτητικό και θέλει χαμηλές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει. Καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά τα αμμοπηλώδη είναι τα πιο

Τροφές για καλή υγεία των ματιών μας.


Η Φύση έχει προβλέψει με τα αγαθά, που μας προσφέρει να έχουμε την υγεία μας και να μπορούμε να προλαμβάνουμε κάθε λογής ασθένεια.
Θα αναφερθούμε σε εκείνες τις τροφές, που κάνουν πολύ καλό στα μάτια και μάλιστα μας προστατεύουν από πολλά προβλήματα.

Καλλιεργήστε καρότο στο σπίτι σας.


Το καρότο είναι γνωστό από τον 12ο ή 13ο αιώνα ως φαρμακευτικό φυτό. Η σπορά του γίνεται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Χρειάζεται χώμα ελαφρύ καλά οργωμένο και πλούσιο από λίπανση. Την εποχή της σποράς η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι πάνω από 20ο C.

Προετοιμάζουμε το έδαφος, κάνοντας το πολύ ελαφρύ απαλλαγμένο από πέτρες και πλούσιο σε οργανική λίπανση.

Πως να παράγετε πλευρώτους στο σπίτι σας με ελάχιστο κόστος.


Ας δούμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για  καλλιέργεια πλευρώτους στο σπίτι, με υπόστρωμα από καφέ.

Υλικά:
-2-3 κιλά κατακάθι καφέ (ελληνικού, εσπρέσο ή φίλτρου) - Μπορούμε να προμηθευτούμε αρκετό κατακάθι από κάποια καφετέρια
-προαιρετικά λίγο άχυρο, ροκανίδι ή στέλεχος καλαμποκιού
-3 κουταλιές της σούπας οικοδομικό γύψο

10 Φεβ 2013

Μανιτάρια Maitake και Shiitake.


Τα μανιτάρια είναι στην πραγματικότητα «φρούτα» ενός μύκητα που λέγεται μυκήλιο και φυτρώνουν σε χώμα, σε ξύλο, σε ύλη που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών, χωρίς όμως όλες να είναι για το τραπέζι μας. Κάποια είδη μανιταριών και μυκήτων μελετώνται επισταμένα από βοτανολόγους και ιατρικούς ερευνητές για τις ιδιότητες τους. Όπως τα παρακάτω δύο:

Φακή: καλλιέργεια.


Ποικιλίες φακής
α). Η ξανθή φακή έχει σπόρους μεγάλους, πλακωτούς, κιτρινωπούς ή ξανθούς. Το φυτό γίνεται 0.30-0.40 μ. με πολλές διακλαδώσεις.
β). Η καστανή φακή έχει σπόρους μικρότερους, πιο φουσκωτούς στη μέση, κοκκινοπούς ή καστανούς. Το φυτό γίνεται μικρότερο,
 με στενότερα φυλλίδια. Της καστανής φακής ξεχωρίζουμε 2

Φυτέψετε ξερό κρεμμύδι στο σπίτι.


Χρήσιμες Συμβουλές
Η εποχή φύτευσης κοκκαριού είναι από Οκτώβριο έως Νοέμβριο και η παραγωγή που μπορούμε να έχουμε είναι σε 10 τετρ. μέτρα με 1 κιλό κοκκάρι, 30 – 40 κιλά κρεμμύδι.
Φυτεύοντας μεγάλα κρεμμύδια ξερά, θα βλαστήσουν, θα αναπτύξουν τα φύλλα του κρεμμυδιού και στην κορυφή θα σχηματιστεί το άνθος. Όταν το άνθος ξεραθεί συλλέγουμε τον σπόρο. Τον σπόρο αυτό τον σπέρνουμε τον Φεβρουάριο με Μάρτιο και από αυτόν θα πάρουμε τον Ιούλιο με Αύγουστο το κοκκάρι.
Αν φυτέψουμε 5 ξερά κρεμμύδια θα πάρουμε τον σπόρο από τον οποίο θα πάρουμε το κοκκάρι που χρειάζεται ένας οικογενειακός λαχανόκηπος. Έτσι, φυτεύουμε το κοκκάρι Οκτώβριο με Νοέμβριο και

Ντομάτα, το «Χρυσό Μήλο».


Ντομάτα, ή αλλιώς «Ροδάκινο του Λύκου» ή «Φρούτο του Πάθους», όπως την έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς. Κοινώς, η γνωστή και αγαπημένη κόκκινη ζουμερή ντομάτα. Η ντομάτα, ένα από τα βασικά προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και συνεπώς κατάλληλη για δίαιτες. Περιέχει και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Μάλιστα τα 2/3 της ημερήσιας ανάγκης μας (στη συγκεκριμένη βιταμίνη) καλύπτονται από δύο μέτριες ντομάτες. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, Β1, Β2, Β6,

Βλίτα, τα δημοφιλή.


Ο Ορειβάσιος το χαρακτηρίζει «λάχανο υδατωδέστατον», το οποίο καλλιεργείται για το φύλλωμά του αλλά και για τους σπόρους του.
Το βλίτο ή βλίτρον ή βλιταράκι ή γλίντρος είναι μια μικρή μονοετής πόα που δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 80 εκ. αλλά κατέχει εντελώς ξεχωριστή θέση στις βραστές καλοκαιρινές σαλάτες της χώρας μας. Φυτρώνει μόνο του ή σπέρνεται ανάμεσα στα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών.
Εντυπωσιακό είναι το αυτοφυές κόκκινο βλίτο (αγριόβλιτο)

Η καλλιέργεια της κολοκύθας με σπόρους.


Οι Κολοκύθες είναι τα πολύχρωμα λαχανικά του καλοκαιριού και του φθινοπώρου που μπορούν, αν καλλιεργηθούν σε αρκετά γόνιμο έδαφος και τις αφήσετε να ωριμάσουν αρκετά, να αναπτυχθούν τόσο πολύ, ώστε να ζυγίζουν πάνω από 13 κιλά.

Μερικές μάλιστα ποικιλίες γιγάντιας κολοκύθας μπορούν να

9 Φεβ 2013

Τροφές με θεραπευτικές ιδιότητες.


 Από πολλούς θεωρούνται θεραπευτικές τροφές. Είναι πλούσια σε νερό, πρωτεΐνες, λίπη, σάκχαρα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και οργανικά οξέα, τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, θωρακίζουν τον οργανισμό ακόμη και απέναντι σε καρκινοπάθειες και αντιμετωπίζονται από τους επιστήμονες ως μία από τις διατροφικές συνήθειες που ανοίγουν τον δρόμο προς τη μακροζωία.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις τους δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως και κατατείνουν στο ότι η

Η καλλιέργεια της Μελιτζάνας και τα μυστικά της.


Η καταγωγή και ο τόπος εξημέρωσης της μελιτζάνας καλύπτονται με μυστήριο. Κάποιοι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, Οι περισσότεροι όμως θεωρούν ότι έχει εξημερωθεί στην Ινδία χιλιάδες χρόνια πριν και κατόπιν στην Κίνα, ή σε κάποια περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η επίσημη ονομασία της μελιτζάνας είναι «Solanum Melongena». Εμφανίστηκε στις νότιες περιοχές της Ινδίας την 2η χιλιετία προ Χριστού. Οι Ινδοί την χρησιμοποιούσαν τότε στην διατροφή τους χωρίς όμως να την καλλιεργούν συστηματικά. Η πρώτη συστηματική της καλλιέργεια ξεκίνησε στην Κίνα τον 5ο π.χ. αιώνα .

Κρεμμύδι: θεραπευτικές ιδιότητες.


Το Κρεμμύδι είναι ένα φυσικό... αναβολικό
Τι λέει η παράδοση: Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα για τις πολύτιμες ιδιότητές του. Στην αρχαία Μεσοποταμία, μάλιστα, θεωρούνταν ότι θεραπεύει σχεδόν τα πάντα, ενώ το συνιστούσαν ιδιαιτέρως για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στις αρχές του 20ού αιώνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο William Boericke, MD, πρότεινε τα κρεμμύδια σε περιπτώσεις ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και σε περιστατικά δυσπεψίας. Οι αρχαίοι

Θεραπεία με σκόρδο, από το Θιβέτ.


Η σκόρδο - θεραπεία, είναι μία αρχαία θεραπεία από το  Θιβέτ.
Το 1971 μια ομάδα της UNESCO ανακάλυψε σε ένα θιβετιανό μοναστήρι γραμμένα σε πήλινα πλακίδια, μια μοναδική συνταγή για την αναζωογόνηση.
Η συνταγή για το "ελιξίριο της νεότητας» χρονολογείται περίπου 4-5 αιώνες π.Χ. , έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και κυκλοφορεί πλέoν σε όλο τον κόσμο.

Αγγούρι: Βάλσαμο για το δέρμα μας.


Το αγγούρι είναι βάλσαμο για το δέρμα μας. Ας δούμε πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε
Iδιότητες
O χυμός του αγγουριού είναι ευεργετικός για την επιδερμίδα, με πολλές -τονωτικές, αντιοξειδωτικές, μαλακτικές και ενυδατικές- ιδιότητες, χάρη στο συνδυασμό βιταμινών C και B1, ιχνοστοιχείων, σακχάρων και καροτενίων που περιέχει. Επίσης, η φλούδα του αγγουριού, χάρη στις βιταμίνες της, ευνοεί το δέρμα. Tο αγγούρι ως τρόφιμο δρα κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών πόνων και κατά της υπέρτασης. Eίναι διουρητικό, δροσιστικό, καθώς και υπακτικό (σε μεγάλη ποσότητα).