10 Φεβ 2013

Η καλλιέργεια της κολοκύθας με σπόρους.


Οι Κολοκύθες είναι τα πολύχρωμα λαχανικά του καλοκαιριού και του φθινοπώρου που μπορούν, αν καλλιεργηθούν σε αρκετά γόνιμο έδαφος και τις αφήσετε να ωριμάσουν αρκετά, να αναπτυχθούν τόσο πολύ, ώστε να ζυγίζουν πάνω από 13 κιλά.

Μερικές μάλιστα ποικιλίες γιγάντιας κολοκύθας μπορούν να
αναπτυχθούν τόσο ώστε να ζυγίζουν περισσότερο από 200 κιλά.

Η ποικιλία αυτών των κολοκυθιών χρειάζεται σχετικά ζεστό καιρό για να αναπτυχθεί και με την μακρύτερη περίοδο ανάπτυξης σχεδόν από όλα τα ήδη του λαχανόκηπου μας, που διαρκεί περίπου 110 με 140 ημέρες, καλλιεργείται σε μέρη, με μακριές περιόδους καλού και ζεστού καιρού.

Επειδή λοιπόν η κολοκύθα για να αναπτυχθεί πλήρως θέλει πολύ χρόνο πρέπει η καλλιέργεια της να ξεκινήσει νωρίς. Νωρίς όμως σημαίνει χειμώνα και καιρό αρκετά ψυχρό ακόμα.
Αναγκαστικά λοιπόν αν θέλουμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια της κολοκύθας, αυτό θα πρέπει να γίνει σε εσωτερικό χώρο και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι με σπόρους κολοκύθας σε σπορεία με χώμα και νερό κατάλληλα γι΄ αυτά.
Εννοείται ότι αν θέλουμε να έχουμε σπόρους στο τέλος του χειμώνα θα πρέπει τους προετοιμάσουμε από τώρα.
Βήμα 1
Βάλτε τους σπόρους της κολοκύθας σας σε ένα πιάτο με καθαρό νερό για ξεκαθαρίσουν οι υγιείς και βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους.

Οι βιώσιμοι σπόροι θα βυθίζονται στο νερό, ενώ οι μη κατάλληλοι για σπορά θα επιπλέουν. Βγάλτε και πετάξτε όλους τους ακατάλληλους σπόρους κρατώντας μόνο αυτούς που θα είναι ικανοί να βλαστήσουν. Προσέξτε, οι σπόροι δεν πρέπει να μείνουν για πολύ μέσα στο νερό γιατί μπορεί να απορροφήσουν υγρασία, να φουσκώσουν και να αρχίσουν να βλασταίνουν.

Βήμα 2
Ξήρανση. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αυτό επιτυγχάνετε καλύτερα αργά και σταθερά. Μετά τον καθαρισμό αφήστε τους σπόρους για μια εβδομάδα σε ένα ξηρό και καλό αεριζόμενο μέρος.
Βήμα 3
Σπορά. Δοκιμάστε να λεπτύνετε το κέλυφος των σπόρων, πολύ λίγο όμως, με μια λίμα νυχιών, ώστε αυτοί να μπορέσουν να επιταχυνθούν στην βλάστηση τους.
Ενυδατώστε τους σπόρους σε χλιαρό καθαρό νερό ή ζαχαρωμένο, για δύο έως τρεις ώρες, πριν από τη φύτευση. Ενώ το ζαχαρωμένο νερό δίνει στους σπόρους πλούσια τροφή και ώθηση στην ανάπτυξη τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα φυτά. Σ΄ αυτά μόνο το καθαρό νερό χρήσιμο.
Μην χρησιμοποιείτε υφάλμυρα νερά, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει ή να σκοτώσει τους σπόρους πριν να έχουν την ευκαιρία να βλαστήσουν.
Ο εμποτισμός μαλακώνει το σκληρό εξωτερικό φλοιό των σπόρων και καθιστά ευκολότερη την διαδικασία της βλάστησης.
Βήμα 4
Συμπληρώστε τα δοχεία του σπορείου σας με με ένα υπόστρωμα κατάλληλο για σπορά. Το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι φρέσκο διότι διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν πολύ κακές συνθήκες για τα σπορόφυτα, πράγμα που όχι μόνο θα ανακόψει την ανάπτυξη τους αλλά επιβεβαιωμένα θα τα σκοτώσει! Αυτό είναι βασικό καθώς επιθυμούμε να πετύχει η σπορά που σημαίνει πως φρέσκο υπόστρωμα απαιτείται.
Χρησιμοποιήστε ένα ποτιστήρι για να ποτίσετε ρίχνοντας περίπου 2 πόντους νερό.
Τοποθετήστε τους σπόρους της κολοκύθας 2 με 3 πόντους βαθειά με την μυτερή άκρη τους προς τα κάτω.
Βάλτε τα γλαστράκια σας σε μια περιοχή με σταθερό άπλετο φως και θερμοκρασία πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου και θα δείτε σε επτά έως 10 ημέρες τους σπόρους σας να βλασταίνουν.
Τα θα χρειαστείτε
Ένα πιάτο
Λίμα νυχιών
Γλαστράκια μικρά σπορείου
Χώμα για σπορείο
Ποτιστήρι

Πηγή:www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου