8 Φεβ 2013

Σπαράγγι: καλλιέργεια.


 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ
 Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορεί για οργανική ουσία να χρησιμοποιηθεί νωπή κοπριά ή να προέρχεται από φυτό χλωρής λίπανσης. Σε βαριά εδάφη είναι απαραίτητη η υπερεδάφια καλλιέργεια πριν την φθινοπωρινή και βαθειά. Επόμενο βήμα είναι η απομάκρυνση ζιζανίων με τα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα. Αργότερα την άνοιξη και κυρίως κατά τους μήνες
φεβρουάριο, Μάρτιο είναι κατάλληλη εποχή για φρεζάρισμα, χωνεμένη κοπριά και λίπανση.
Στη συνέχεια ακολουθεί το άνοιγμα αυλάκων.
Προσοχή για να αποφευχθούν βλάβες σε ριζώματα και βλαστούς το χώμα να μην έχει σβώλους ή υπολέιμματα φυτών από προηγούμενες καλλιέργειες.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ
Από το μήνα Μάρτιο μέχρι το μήνα Απρίλιο γίνεται η σπορά του σπαραγγιού. Σε περιπτώσεις χαμηλών θερμοκρασιών καθυστερούμε λίγο την σπορά για να επιταχύνουμε την βλάστηση αργότερα. Οι σπόροι φυτεύονται ένας - ένας ανά 30 – 60 εκ. και σε μικρό βάθος 2,5 – 5 εκ.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΠΟΡΑΣ
 Απομάκρυνση ζιζανιων
Στην αρχή το σπαράγγι έχει αργή ανάπτυξη αφού και μετά από 2 -3 μήνες το ύψος του δεν θα ξεπερνά τα 15 εκ. Γι΄ αυτό θα πρέπει να απομακρύνονται εγκαίρως τα ζιζάνια που έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους, ή με την χρήση ζιζανιοκτόνων επαφής ή με προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα π.χ. Diuron, Monolinuron ή σκαλίζοντας ανάμεσα στα φυτά και βοτανίζοντας σε αυτά τα σημεία.

Λίπανση
Η επιφανειακή λίπανση (αζωτούχος) γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο – Άυγουστο  . Το φθινόπωρο που οι θερμοκρασίες αρχίζουν και πέφτουν απομακρύνεται και καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα. Ακολουθεί η εξαγωγή των ριζομάτων και η μετάφύτευση λίγο πριν την άνοιξη.

Πότισμα
Τον πρώτο χρόνο και μετά την μεταφύτευση το πότισμα γίνεται ανά εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερα διαστήματα. Μετά το διάστημα αυτό το πότισμα γίνεται πιο αραιό.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Την άνοιξη η συγκομιδή γίνεται κάθε 2 -4 μέρες και η καλύτερη ώρα είναι το πρωί.

Πηγή:hallofgarden

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου