10 Φεβ 2013

Μανιτάρια Maitake και Shiitake.


Τα μανιτάρια είναι στην πραγματικότητα «φρούτα» ενός μύκητα που λέγεται μυκήλιο και φυτρώνουν σε χώμα, σε ξύλο, σε ύλη που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών, χωρίς όμως όλες να είναι για το τραπέζι μας. Κάποια είδη μανιταριών και μυκήτων μελετώνται επισταμένα από βοτανολόγους και ιατρικούς ερευνητές για τις ιδιότητες τους. Όπως τα παρακάτω δύο:


Maitake (Grifola frondosa)

Στην Ιαπωνία το μανιτάρι αυτό αποκαλείται «ο βασιλιάς των μανιταριών». Είναι περιζήτητο στην παραδοσιακή κινεζική και την ιαπωνική βοτανοθεραπεία, και χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση  των συστημάτων του οργανισμού που έχουν μεταβληθεί.
Τα Maitake είναι πλούσια σε μέταλλα (όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο), διάφορες βιταμίνες (Β2, νιασίνη και Δ2), ίνες και αμινοξέα. Στα τέλη του 1980 εντοπίστηκε στα συγκεκριμένα μανιτάρια ένα ενεργό συστατικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής δραστηριότητας (β-γλυκάνη).
Σύμφωνα με τον Hiroaki Nanba, γιατρό στο Department of Immunology at Kobe Women’s College of Pharmacy το μανιτάρι Maitake έχει ισχυρή ανοσοενισχυτική και αντικαρκινική δράση. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από εργαστηριακές έρευνες σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι, αυξάνει τη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων και την ικανότητα του οργανισμού να διαλύει τους όγκους και συμβάλλει στην παραγωγή της ιντερλευκίνης-1, μιας πρωτεΐνης που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου. (H. Nanba, “Antitumor Activity of Orally Admnistered D-fraction from Maitake Mushroom, Journal of Naturopathic Medicine 1:4, 1993, σ. 10-15).

Shiitake (Lentinula edodes)

Τα φρέσκα και αποξηραμένα shiitake έχουν πολλές χρήσεις στην κουζίνα της Ανατολικής Ασίας, τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα. Θεωρούνται από τα πιο νόστιμα με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σήμερα βέβαια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή και σε άλλες χώρες, όχι μόνο λόγω της γεύσης τους και της μείωσης της τιμής τους (πλέον καλλιεργούνται σε πολλές χώρες), αλλά και λόγω των ερευνών που δείχνουν ότι μπορεί να εξαιρετικά επωφελή για την υγεία.
Το μανιτάρι Shiitake έχει χρησιμοποιηθεί στην Ανατολή για την πρόληψη της υψηλής πίεσης του αίματος, για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και ως ισχυρό τονωτικό των νεφρών και του συκωτιού.
Σε σχέση με άλλα είδη τα μανιτάρια shiitake περιέχουν ίσως την υψηλότερη ποσότητα χαλκού και παντοθενικού οξέος όπως επίσης και σεληνίου. Λόγω των διαφορειτκών ενζύμων, αμινοξέων, σακχάρων και άλλων θρεπτικών συστατικών , το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται σε κυτταρικό επίπεδο για να βοηθήσει στην πρόληψη δημιουργίας καρκινικών όγκων. Επί της ουσίας αυτό που ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία είναι ένας ειδικός πολυσακχαρίτης που λέγεται lentinan.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alternative and Complementary Medicine έδειξε ότι τα μανιτάρια shiitake έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ερευνητές δοκίμασαν τη δράση εκχυλίσματος από μανιτάρια shiitake σε πέντε κυτταρικές σειρές: δύο κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού, μία σειρά καλοηθών επιθηλιακών κυττάρων του μαστού και δύο κυτταρικές σειρές μυελώματος. Το εκχύλισμα επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ενώ αύξησε το ρυθμό του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου (ή της απόπτωσης, όπως ονομάζεται) - όσο μεγαλύτερες ήταν μάλιστα οι δόσεις τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα. Τα μη καρκινικά κύτταρα ήταν λιγότερο ευαίσθητα στο εκχύλισμα των μανιταριών shiitake.

Επίσης, πολλοί χορτοφάγοι με το συγκεκριμένο μανιτάρι υποκαθιστούν τις ζωικές πρωτεΐνες, λαμβάνοντάς το, είτε στη διατροφή τους, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πηγή:healthwithaloe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου