21 Φεβ 2013

Τροφές "ανδρικές", για υγεία και ενέργεια.


Αν σας λείπει ενέργεια, είστε ασθενικοί και αισθάνεστε ότι η διατροφή σας δεν σας παρέχει αυτά που χρειάζεστε, τότε οι παρακάτω επιλογές θα διευκολύνουν αρκετά την κατάσταση.
Προτού καταναλώσουμε μια τροφή ή κάποιο γεύμα, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι το κατά πόσο μας κάνει καλό, καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες και πρωτίστως ποιες είναι αυτές. Αν ανήκετε στην ομάδα ανδρών που η μόνη φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους είναι το ποδόσφαιρο που βλέπουν στην τηλεόραση, τότε οι ενεργειακές σας ανάγκες είναι χαμηλές – αν και θα πρέπει ούτως ή άλλως να προσθέσετε λίγη άσκηση στη ζωή σας και να απομακρυνθείτε από τη «διατροφή του
καναπέ».
Αν από την άλλη δεν περνάει μέρα στη ζωή σας χωρίς γυμναστήριο και βάρη ή η δουλειά σας απαιτεί να είστε συνεχώς σε κίνηση, τότε η διατροφή σας χρειάζεται προσοχή, έτσι ώστε να είναι τέτοια που θα σας κρατήσει δυνατό, υγιή και γεμάτο ενέργεια. Οι τροφές που μπορούν να το πετύχουν αυτό ποικίλουν από πράσινα και φυλλώδη λαχανικά μέχρι διάφορα είδη άπαχης πρωτεΐνης κ.ο.κ. και είναι στο χέρι σας να τις επιλέξετε.
Το κακό είναι, όμως, ότι οι άντρες, παρ’ όλο που έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες από τις γυναίκες, συνήθως δεν τρέφονται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα τους κρατήσουν δυνατούς και υγιείς, λόγω του ότι πολλοί απ’ αυτούς δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτά και ποιες τροφές τους τα παρέχουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι παρακάτω επιλογές θα σας φανούν άκρως διαφωτιστικές.

Λάχανο: «βόμβα» ενέργειας χωρίς λίπη
Μαζί με άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας κραμβοειδών, όπως το μπρόκολο, το λάχανο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, πλούσιο σε βιταμίνη C και το καλύτερο; Δεν περιέχει καθόλου λίπος, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να σας φορτώσει με πληθώρα θερμίδων. Οι φυτικές του ίνες θα σας κρατήσουν χορτάτους για πολλή ώρα και οι βιταμίνες τους θα σας τονώσουν, διατηρώντας το ανοσοποιητικό σας δυνατό. Ακόμη, η σουλφοραφάνη που συναντάμε στα κραμβοειδή λαχανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε διάφορες σοβαρές παθήσεις που ρίχνουν τον οργανισμό μας, οπότε το λάχανο πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά συστατικά της σαλάτας σας ή μπορεί να συνοδεύσει το μπιφτέκι σας και να του δώσει μια «νότα» υγείας.

Παντζάρι: πηγή δύναμης
Πλούσια σε φυλλικό οξύ και βεταΐνη, τα παντζάρια αυξάνουν το σίδηρο του οργανισμού και κατ’ επέκταση την ενέργειά μας, ενώ ταυτόχρονα, τα δύο αυτά συστατικά μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία σε υψηλά επίπεδα βλάπτει της αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Ο κορμός και τα φύλλα του παντζαριού είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, απαραίτητα στην καθημερινότητά μας.

Ρόδι: το… αντρικό φρούτο
Πλούσιο σε βιταμίνη C, το ρόδι τονώνει το ανοσοποιητικό και μας καθιστά γερούς απέναντι σε ιώσεις και καταστάσεις που μπορούν να «ρίξουν» τις άμυνες του οργανισμού, ενώ αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις φρούτων, των οποίων ο χυμός είναι το ίδιο θρεπτικός με το φρούτο. Μια άλλη σημαντική ιδιότητά του όσον αφορά τους άντρες, είναι το ότι βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την καλύτερη αιμάτωση του πέους, αντιμετωπίζοντας τα στυτικά προβλήματα.

Αντράκλα: για καλή καρδιά
Γνωστή και ως γλυστρίδα, η αντράκλα είναι δημοφιλής στη χώρα μας και ένας από τους κύριους λόγους είναι το ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για την υγιή λειτουργία της καρδιάς. Ακόμη, είναι πλούσια σε μελατονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου.

Μπανάνες: ένα υγιεινό επιδόρπιο ενέργειας
Λόγω των υδατανθράκων και των σακχάρων που περιέχει, η μπανάνα αποτελεί ένα σνακ ενέργειας, το οποίο θα σας τονώσει ανά πάσα στιγμή. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των νεύρων, των παλμών της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ακόμη, η βιταμίνη Β-6 που συναντάμε στο γλυκό αυτό φρούτο βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην τόνωση του ανοσοποιητικού και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό.

Μπρόκολο: από τα πιο υγιεινά λαχανικά
Διατηρώντας τις σημαντικές ιδιότητες της οικογένειας των κραμβοειδών, το μπρόκολο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ των οποίων βιταμίνη C και κάλιο. Μια άλλη ιδιαιτέρως σημαντική για τους άντρες ιδιότητα του μπρόκολου είναι το ότι περιέχει βήτα-καροτίνη και σουλφοραφάνη, η οποία εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ολική άλεση: σημαντική στη διατροφή που της λείπει ενέργεια
Λόγω του ότι παρέχει στο σώμα υδατάνθρακες -ενώ ταυτόχρονα περιέχει επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών απαραίτητων για την υγεία της καρδιάς- η ολική άλεση μας χαρίζει την ενέργεια που μας λείπει σε ορισμένες ώρες της ημέρας. Συν τοις άλλοις, συντελεί στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα η βρώμη και το κριθάρι, για παράδειγμα, περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες που ρίχνουν την κακή LDL χοληστερίνη, κάνοντας καλό στην καρδιά. Ακόμη, η λουτεΐνη, την οποία λαμβάνουμε από τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και την κινόα συντελεί στην υγεία του προστάτη και μην ξεχνάτε όταν καταναλώνετε ολική άλεση να πίνετε πολύ νερό για να βοηθήσετε την πέψη των φυτικών ινών.

Στρείδια: για υγιή προστάτη
Μερικά μόνο στρείδια παρέχουν στον οργανισμό τον απαραίτητο ψευδάργυρο, μέταλλο που καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη και τονώνει τις σεξουαλικές λειτουργίες των αντρών, αυξάνοντας την ποσότητα του σπέρματος. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση υπολογίζεται στα 11 mg και μπορούμε να τη λάβουμε εκτός από τα στρείδια, από τα όσπρια, το άπαχο χοιρινό και το άπαχο μοσχάρι.

Ψάρι: φίλος της καρδιάς
Τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, η ρέγκα και ο κολιός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τα οφέλη τους στην καρδιά και τις αρτηρίες, την προστασία του ανοσοποιητικού και του προστάτη. Η δράση τους, όμως, εξαπλώνεται και στη μείωση του ποσοστού λίπους στο αίμα, αλλά και στην ανακούφιση από πιασίματα και πόνους. Βάλτε το στη διατροφή σας δυο φορές την εβδομάδα και σύντομα θα νιώσετε τα οφέλη του σε κάθε τομέα.

Κοτόπουλο: για μυώδες σώμα
Εκτός του ότι είναι νόστιμο κι ανήκει στα πουλερικά, το κρέας των οποίων θεωρείται πιο υγιεινό, το κοτόπουλο στη διατροφή των αντρών είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς παίζει ρόλο στο «χτίσιμο» μυϊκού ιστού, παρέχοντας επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης. Προτιμήστε το χωρίς την πέτσα, για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.


Πηγή: www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου