2 Φεβ 2013

Καλαμπόκι: καλλιέργεια.


Οι σπόροι καλαμποκιού συνήθως σπέρνονται απευθείας και εύκολα στο χώμα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να μην τους φυτέψετε σε ένα σπορείο και όταν τα σποριόφυτα αναπτυχθούν και είναι έτοιμα, να τα μεταφυτέψετε στην τελική τους θέση. Αν φυτέψουμε τους σπόρους μας στο
σπορείο, θα είμαστε πιο σίγουροι, όταν θα εμφανίζονται τα πρώτα βλαστάρια, ότι θα είναι καλαμπόκι και όχι κάποιο άλλο φυτό. Πέρα από αυτό αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε στο σπορείο την καλλιεργεια μας, αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίς, εξασφαλίζοντας ότι θα πάρουμε τα πρώτα καλαμπόκια μας στις αρχές καλοκαιριού. Αυτά είναι κυρίως τα πλεονεκτήματα του σπορείου.
Πάντως είτε επιλέξετε να αρχίσετε την καλλιέργεια του καλαμποκιού σας στο έδαφος ή σε εσωτερικό χώρο στο σπορείο, απαιτούνται μόνο λίγα εφόδια και μια μικρή προσπάθεια.

Ξεκινώντας την σπορά του καλαμποκιού στο χώμα

Βήμα 1
Σκάψτε και αφρατέψτε το χώμα σε βάθος περίπου 15 εκατοστών, χρησιμοποιώντας είτε ένα φτυάρι, είτε το πατητό, είτε μια τσάπα.

Βήμα 2
Φυτέψτε τους σπόρους του καλαμποκιού σε ένα βάθος περίπου 3 εκατοστών ώστε να καλύπτονται επαρκώς. Πιέστε το χώμα προς τα κάτω, πάνω από το σπόρο καλαμποκιού.

Βήμα 3
Ποτίστε καλά ώστε το έδαφος να νοτίσει αλλά όχι να γίνει νερουλό.

Ξεκινώντας σπορά του καλαμποκιού σε εσωτερικό χώρο και σπορείο

Βήμα 1
Γεμίστε τα 2/3 των μικρών δοχείων του σπορείου με χώμα αφράτο και μαλακό. Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα μίγματα, ειδικά για σπορεία και ακόμα καλύτερα, με οργανικά υλικά, χωρίς προσθήκες χημικών υγρών λιπασμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα καλό χώμα για την αρχή του φυτού μας. Λογικά, σε ένα ειδικό για σπορεία χώμα, θα περιέχονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ιχνοστοιχεία για την βρεφική ηλικία του φυτού μας. Στη συνέχεια ποτίστε το χώμα τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να νοτίσει.

Βήμα 2
Τοποθετήστε τον σπόρο καλαμποκιού πάνω στην επιφάνεια του χώματος και στη συνέχεια καλύψτε τον με άλλα 2 με 3 εκατοστά χώμα. Πατήστε όλο το χώμα προς τα κάτω σταθερά.

Βήμα 3
Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα πλαστικό δίσκο και τοποθετήστε τον σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο παράθυρο. Κρατήστε το χώμα υγρό, αλλά όχι νερουλό, καθώς μεγαλώνουν τα φυτά.

Βήμα 4
Τοποθετείστε τα σποριόφυτα έξω στη διάρκεια της ημέρας για να σκληραγωγηθούν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, όταν αυτά έχουν φθάσει σε ύψος 5 με 7 εκατοστά και ο καιρός έχει ζεσταθεί. Τοποθετήστε τα σποριόφυτα σε ηλιόλουστο μέρος, αλλά και σε προστατευμένο από τους δυνατούς ανέμους. Μετά από 10 ημέρες προσαρμογής μπορείτε να φυτέψετε τα σποριόφυτα στον κήπο. Βγάζετε το σποριόφυτο όπως είναι με το χώμα του και το τοποθετείτε σε μια μικρή λακουβίτσα. Γεμίζετε τα κενά γύρω γύρω και σκεπάζετε με 2 με 3 εκατοστά χώμα ακόμα.
Τοποθετείτε τα φυτά σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 25 εκατοστών.

Συμβουλές και προειδοποιήσεις

Φυτέψτε τα φυτά του καλαμποκιού καλύτερα σε σειρές με κοντινή απόσταση η μια δίπλα στην άλλη, αντί για μια μακριά σειρά, μιας και το καλαμπόκι γονιμοποιείται με την βοήθεια του αέρα. Γραμμές δηλαδή η μια δίπλα στην άλλη, θα βοηθήσουν στην επικονίαση.
Τι θα χρειαστούμε
Φτυάρι ή πατητό ή τσάπα
Τύρφη για γλάστρες
Πλαστικά δοχεία για το σπορείο


Πηγή:www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου