10 Φεβ 2013

Ντομάτα, το «Χρυσό Μήλο».


Ντομάτα, ή αλλιώς «Ροδάκινο του Λύκου» ή «Φρούτο του Πάθους», όπως την έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς. Κοινώς, η γνωστή και αγαπημένη κόκκινη ζουμερή ντομάτα. Η ντομάτα, ένα από τα βασικά προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και συνεπώς κατάλληλη για δίαιτες. Περιέχει και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Μάλιστα τα 2/3 της ημερήσιας ανάγκης μας (στη συγκεκριμένη βιταμίνη) καλύπτονται από δύο μέτριες ντομάτες. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, Β1, Β2, Β6,
Α, και Κ, θειαμίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, χαλκό, β-καροτένιο, σελήνιο και λυκοπένιο. Πολύ απλά δηλαδή, η ντομάτα δρα καταλυτικά στην πρόληψη αρκετών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων και καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς. Ακόμη, ρυθμίζει την χοληστερίνη και τον μεταβολισμό, επιδρά θετικά στη γονιμότητα και το νευρικό σύστημα και πολλά ακόμα.

Τι να προσέχετε στις ντομάτες
Επιλέγετε ντομάτες σφιχτές, χωρίς χτυπήματα και βιολογικής καλλιέργειας, για να μην περιέχουν χημικά.
Οι ντομάτες συνεχίζουν να ωριμάζουν όταν κοπούν απ’ το φυτό, γι’ αυτό μην τις βάζετε στο ψυγείο. Διατηρήστε τις σε σκιερό και δροσερό μέρος τυλιγμένες σε χαρτοπετσέτες και γυρισμένες ανάποδα.
Μην τις βάζετε μαζί με αγγουράκια, παρά μόνο στη σαλάτα σας. Οι ντομάτες εκλύουν αιθυλένιο, το οποίο κιτρινίζει τα αγγουράκια.

Η ιστορία της ντομάτας
Η ντομάτα κατάγεται από το μακρινό Περού. Στην Ευρώπη ήταν άγνωστη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα «χρυσό μήλο», για το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην χώρα μας ήρθε το 1818 (όπως και η πατάτα).
Διαβάστε περισσότερα για την ντομάτα

Πηγή:ipop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου