21 Φεβ 2013

Πατάτα, διατήρηση και αποθήκευση.


Οι πατάτες (Γεώμηλα), διατηρούνται καλά σε υπόγεια, ευάερα και με ομοιόμορφη θερμοκρασία. Τοποθετούνται κατά στιβάδες λεπτές, και καλύπτονται πρώτα με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.

-Φυλάσσονται ακόμη και μέσα σε λάκκους που έχουν ανοιχτεί  σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους μισού μέτρου. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός,
αφού στοιβάζονται οι πατάτες. Σκεπάζονται, πάλι με άχυρο και από επάνω με χώμα, πάλι μισού μέτρου ύψος.

-Άλλος τρόπος ασφαλούς διατηρήσης είναι και ο εξής:
Τοποθετούνται εντός  ανοιχτού βαρελιού, με αρκετή άμμο για να γεμίζει τα κενά διαστήματα, έτσι ώστε να μην αγγίζονται όσο το δυνατόν. Αντί άμμου, άλλοι μεταχειρίζονται και σκόνη άνθρακα.

-Άλλος τρόπος:
Βυθίζονται επί 1 ή 2 λεπτά της ώρας σε ζεματιστό νερό και έπειτα στεγνώνονται σε ξηρό αέρα.

-Άλλος τρόπος:
Διατηρούνται διαρκώς βυθισμένα μέσα σε αλμυρό νερό, το οποίο εμποδίζει την βλάστηση των οφθαλμών των πατατών.

-Μία άλλη έυκολη φυσική μέθοδος, είναι και με σκόνη άσβεστου ασβέστη:
Που μπορούμε να βρούμε; Σε κάποια ασβεσταριά ή μάντρα οικοδομικών υλικών η οποία φτιάχνει ασβέστη μόνη της, δηλαδή σβήνει μεγάλα κομμάτια πετρώματος σε νερό και παράγει τον σβησμένο πλέον αραιωμένο με νερό ασβέστη σε σακούλες.
Η σκόνη του ασβέστη είναι καυστική δηλαδή αν την ρίξουμε σε νερό θα βράσει για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το σβήσιμο του ασβέστη. Για αυτό το λόγο της καυστικότητας του άσβεστου ασβέστη, με την θερμοκρασία σκοτώνονται τα μικρόβια, την χρησιμοποιούσαν και παλιά στην απολύμανση των κοτετσιών.
Ένα πασπάλισμα με άσβεστο ασβέστη είναι μια καλή λύση για να κρατήσει διάφορα ζωύφια και έντομα μακριά, που τον αποφεύγουν γιατί καίγονται εξωτερικά.
Όσο για την σπιτική αποθήκευσή της οι πατάτες να πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία, κάτι που τις εμποδίζει από το να φυτρώσουν νωρίς.

Πηγή: www.ftiaxno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου