Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο
σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική οσμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά
λουλούδια. Καλλιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό
και πλούσιο σε βιταμίνη C.
Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και
διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην
αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβήτη
και ως καθαριστικό του