18 Φεβ 2013

Οι βαφτίσεις των τροφίμων και τα μυστικά της ετικέτας.


Ενα ιδιαίτερα ισχυρό παυσίπονο που χορηγείται στα άλογα και κατά πάσα πιθανότητα είναι βλαβερό για τους ανθρώπους εκτιμάται ότι έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα μέσω του αλογίσιου κρέατος, που εντοπίστηκε σε μπιφτέκια και λαζάνια. Η διαπίστωση αυτή έγινε από τους Βρετανούς δημιουργώντας νέα δεδομένα στο διατροφικό σκάνδαλο που έχει συνταράξει την Ευρώπη.
Εως τώρα το συγκεκριμένο σκάνδαλο αναδείκνυε τα κυκλώματα
κερδοσκοπίας στην αλυσίδα της παραγωγής τροφίμων, αφού το κρέας αλόγου είναι τέσσερις φορές φθηνότερο από το βοδινό. Οσο για τον καταναλωτή, αποδεικνύεται «τυφλός» καθώς οι ετικέτες στα τρόφιμα λένε συχνά τη μισή αλήθεια. Οταν μάλιστα τα τρόφιμα δεν είναι συσκευασμένα αλλά πωλούνται χύμα, τότε η χώρα προέλευσης και η διατροφική αξία αποτελούν αινίγματα.
Στη χώρα μας, για παράδειγμα, η ελληνοποίηση των ψαριών είναι μόνο μία από τις πιο συχνές απάτες εις βάρος του καταναλωτή. Τον Ιούλιο του 2011, σε επιχείρηση εμπορίας ιχθυηρών στη Βόρεια Ελλάδα οι ελεγκτές επέβαλαν πρόστιμο 4.000 ευρώ διότι ο επιχειρηματίας πουλούσε ως ντόπιες και φρέσκιες αποψυγμένες σουπιές τουρκικής προέλευσης. Πρόστιμο επιβλήθηκε και σε επιχειρηματία της Αττικής τον Σεπτέμβριο του 2010. Οι πινακίδες πώλησης στα  καλαμάρια έγραφαν «καλαμάρια φρέσκα, ντόπια, τρυφερά». Ο έλεγχος έδειξε ότι ήταν κατεψυγμένα και εισαγωγής από Ινδία και Ινδονησία.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Γιάννης Τσιάλτας, η υπόθεση με το αλογίσιο κρέας αναδεικνύει εκτός από το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων και το πρόβλημα της παραπλάνησης των καταναλωτών. Αλλωστε, παραδέχεται, η χώρα μας έχει μακρά ιστορία στη «βάφτιση» αλλοδαπών τροφίμων σε ελληνικά. «Οταν το σκοπιανό κρέας πωλείται στη χώρα μας ως ντόπιο, τακτική που επιφέρει στους εμπόρους διπλάσιο κέρδος, αυτό είναι παραπλάνηση». Το κόλπο αυτό έχει την τιμητική του κυρίως το Πάσχα, όταν το αρνί έχει μεγάλη ζήτηση. Επιπλέον, οι καταναλωτές φαίνεται ότι συχνά χρυσοπληρώνουν και τα οπωροκηπευτικά, τα οποία, αν και εισαγωγής, διαφημίζονται ότι προέρχονται από ελληνικά μποστάνια. Κατά το παρελθόν έχει εντοπιστεί ακόμη και εισαγόμενη ζάχαρη Σερβίας λίγο προτού βγει στην αγορά και πουληθεί στους ανυποψίαστους καταναλωτές ως ελληνική. Σημειώνεται ότι είχαν ελληνοποιηθεί περίπου 45 τόνοι ζάχαρης.
«Το νέο πνεύμα του Φορέα είναι εντατικοί έλεγχοι, από το αγρόκτημα και τις μονάδες παραγωγής έως το τραπέζι του καταναλωτή. Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα που ελληνοποιούνται εισάγονται κυρίως από τρίτες χώρες. Οταν όμως το σημείο εισόδου καταγράφεται, τότε είναι πιθανή η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων ώστε να διαπιστωθεί σε ελέγχους εάν οι έμποροι επιδίδονται σε τακτικές παραπλάνησης», λέει ο κ. Τσιάλτας. Προσθέτει ακόμη ότι ο ΕΦΕΤ πάσχει από χρηματοδότηση αλλά και από προσωπικό, ωστόσο «οι εργαζόμενοι εργάζονται εντατικά ώστε να μη μειωθεί η ποιότητα και η ποσότητα των ελέγχων».
Πάντως, τα τρικ των κερδοσκόπων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Κατά καιρούς στα ράφια των ιταλικών σουπερμάρκετ έχουν διακινηθεί συσκευασίες γάλακτος και αλλά και μπλε τυρί μολυσμένα με μελαμίνη (ουσία που είχε ενοχοποιηθεί για τον θάνατο μωρών στην Κίνα). Αντίστοιχα, σάλτσα ντομάτας σε συσκευασία που έφερε την ιταλική σημαία διαπιστώθηκε τελικά ότι προερχόταν από την Κίνα.

Πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου