10 Φεβ 2013

Φυτέψετε ξερό κρεμμύδι στο σπίτι.


Χρήσιμες Συμβουλές
Η εποχή φύτευσης κοκκαριού είναι από Οκτώβριο έως Νοέμβριο και η παραγωγή που μπορούμε να έχουμε είναι σε 10 τετρ. μέτρα με 1 κιλό κοκκάρι, 30 – 40 κιλά κρεμμύδι.
Φυτεύοντας μεγάλα κρεμμύδια ξερά, θα βλαστήσουν, θα αναπτύξουν τα φύλλα του κρεμμυδιού και στην κορυφή θα σχηματιστεί το άνθος. Όταν το άνθος ξεραθεί συλλέγουμε τον σπόρο. Τον σπόρο αυτό τον σπέρνουμε τον Φεβρουάριο με Μάρτιο και από αυτόν θα πάρουμε τον Ιούλιο με Αύγουστο το κοκκάρι.
Αν φυτέψουμε 5 ξερά κρεμμύδια θα πάρουμε τον σπόρο από τον οποίο θα πάρουμε το κοκκάρι που χρειάζεται ένας οικογενειακός λαχανόκηπος. Έτσι, φυτεύουμε το κοκκάρι Οκτώβριο με Νοέμβριο και
θα πάρουμε το χλωρό κρεμμυδάκι την Άνοιξη. Αν θέλουμε ξερό κρεμμύδι, θα φυτέψουμε τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, για παραγωγή τον Αύγουστο.
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού θέλει ελαφρύ χώμα, καλά δουλευμένο, πλούσιο σε οργανικές ουσίες. Δεν αγαπά την πολύ υγρασία. Από την σύσταση του εδάφους εξαρτάται η καυστικότητα του κρεμμυδιού. Αν έχει το έδαφος πολύ άζωτο, τότε το κρεμμυδάκι γίνεται πιο γλυκό.
Είναι εύκολη η καλλιέργεια του και αν δεν έχουμε χώρο στον κήπο, τότε μπορούμε να φυτεύσουμε σε γλάστρες ή σε ζαρντινιέρες.
Η καυστική ιδιότητα του κρεμμυδιού οφείλεται στις ενώσεις του θείου, οι οποίες ελευθερώνονται όταν το κόβουμε. Μειώνεται η καυστικότητα του κρεμμυδιού, αν το κρεμμύδι φυλάσσεται στο ψυγείο ή το καθαρίζουμε μέσα στο νερό.
Προστατεύει από τον καρκίνο και ρυθμίζει το σάκχαρο. Μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και συμβάλει για γερά κόκαλα και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Συντελεστές
Παρουσιάζει ο κ. Φωτιάδης Δημήτρης, γεωπόνος.

Πηγή: diytv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου