Το
σπανάκι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια κηπευτικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί
στον κήπο και το μπαλκόνι από τον Αύγουστο έως το τέλος του Χειμώνα και η
συγκομιδή του, ανάλογα με την εποχή σποράς, γίνεται σε 1,5 μήνα έως 2,5 μήνες
και διαρκεί έως 3 μήνες. Σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου.
Το
σπανάκι είναι φυτό ψυχροαπαιτητικό και θέλει χαμηλές θερμοκρασίες για να
ευδοκιμήσει. Καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά τα αμμοπηλώδη είναι
τα πιο
κατάλληλα. Για πρώιμες χειμωνιάτικες καλλιέργειες τα αμμώδη
στραγγιζόμενα και πλούσια σε χούμο χώματα είναι τα ιδανικότερα.
Πειραματικά
δεδομένα έδειξαν ότι το σπανάκι είναι πολύ ευαίσθητο σε όξινα χώματα με pH μικρότερο του 5,5. Το ιδανικό pH βρίσκεται μεταξύ 6 και 7.
Έχει
επιπόλαιο ριζικό σύστημα και ευδοκιμεί σε ομοιόμορφο υγρό χώμα. Το πρώτο πότισμα
γίνεται αμέσως μετά το φύτρωμα, εφόσον δεν υπάρχει υγρασία. Ανάμεσα στο φύτρωμα
και το μάζεμα πρέπει να γίνονται τρία ποτίσματα αν δεν υπάρχει βροχή ή υγρασία
αρκετή.
Το
σπανάκι αντέχει και σε θερμοκρασίες κάτω από 6 βαθμούς Κελσίου. Ο σπόρος φυτρώνει και
σε θερμοκρασίες 5-15 βαθμούς
Κελσίου, ενώ η ανάπτυξη των φυτών συνεχίζεται και κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου.
Για να έχετε συνεχή παραγωγή, σπείρετε τα σπανάκια με διαφορά 15 ημερών. Το ιδανικό
λίπασμα για το σπανάκι, έχει αναλογίες 8-8-8 ή 12-12-12.
Η
σπορά γίνεται στα πεταχτά ή σε γραμμές σε καλά οργωμένο και λιπασμένο έδαφος με
πλήρες λίπασμα. Ο σπόρος που θα χρειαστεί είναι περίπου 20 γραμμάρια για 10
τετραγωνικά μέτρα χώρο για παραγωγή 20 κιλά σπανάκι. Χρειάζεται καλή υγρασία
στο έδαφος, ειδικά όταν είναι μικρό.
Υπάρχουν
δύο τρόποι συγκομιδής.
1.
Κόβετε το σπανάκι από τη ρίζα, λίγο κάτω από το χώμα. Αφαιρείτε όλο το φυτό.
Αυτός ο τρόπος συγκομιδής είναι κατάλληλος για εμπορική καλλιέργεια.
2.
Κόβετε από το σπανάκι μόνο τα φύλλα που θέλετε. Το φυτό συνεχίζει να μεγαλώνει
και να παράγει νέα φύλλα.
Τα
σπανάκια δεν συντηρούνται πάνω από 10 ημέρες στο ψυγείο. Μπορείτε όμως να τα
βράσετε, να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν για μήνες.
Τρώγεται
μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), γίνεται διάφορες πίτες
(σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες. Έχει μεγάλη
περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες Α ,C, Ε και Κ, χλωροφύλλη ,άλατα ιωδίου και
σαπωνίνες. Είναι πολύ καλό στη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της
αναιμίας.
Πηγή: diytv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου