18 Φεβ 2013

Νιγηριανός αγρότης δικαιώθηκε από το δικαστήριο της Χάγης.


Νιγηριανός αγρότης από το Δέλτα του Νιγήρα με το όνομα Παρασκευάς Ακπάν μήνυσε πριν κάποια χρόνια στο δικαστήριο της Χαγης της νότιας Ολλανδίας τη τεράστια πετρελαιοβιομηχανία Shell επειδή μολύνθηκε με πετρέλαιο μέρος των καλλιεργειών του από αγωγό της εταιρίας.

Η Shell και η θυγατρική της Shell Petroleum Development Company of Nigeria κατηγορούνταν ως υπεύθυνες για συνολικά
τρεις πετρελαιοκηλίδες που δημιουργήθηκαν από το 2004 έως και το 2007 στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα και συνολικά 5 αγρότες ζητούσαν αποζημιώσεις, αφού εκτός της οικολογικής καταστροφής καταστράφηκαν και οι καλλιέργειές τους. Τελικώς, η απόφαση είναι εναντίον της θυγατρικής της Shell που έχει έδρα στη Νιγηρία και όχι εναντίον της μητρικής, όμως το γεγονός ότι για πρώτη φορά βγαίνει απόφαση εναντίον της Shell σε δικαστήριο της Χάγης, όπου η εταιρεία έχει και τα κεντρικά της γραφεία, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.


Νιγηριανός αγρότης δικαιώθηκε από το δικαστήριο της Χάγης!
Βέβαια μονάχα ο ένας από τους πέντε αγρότες που είχαν μηνύσει τη Shell δικαιώθηκε, όμως το θέμα είναι έστω και συμβολικά πολύ σημαντικό διότι και η απόφαση πάρθηκε από ένα δικαστήριο του οποίου η εγκυρότητα και η αντικειμενικότητα αμφισβητείται διεθνώς αφού στη Χάγη δείχνεται μεγάλη επιλεκτικότητα στο να δικάζονται κυρίως εκπρόσωποι χωρών που αντιστάθηκαν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων ενώ την ίδια ώρα εγκλήματα των κυρίαρχων κύκλων παγκοσμίως δε δικάζονται καθόλου. Επίσης η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης ήταν πολύ θετική γιατί φαίνεται ότι όταν υπάρχει αγώνας εναντίον θεωρητικά πανίσχυρων αντιπάλων κάποια στιγμή θα φανούν αποτελέσματα ανατρέποντας το επιχείρημα όσων κατά βάθος δε θέλουν αλλαγές ότι κάθε αγώνας και αντίσταση είναι μάταιη.

Η Shell δικαιολογήθηκε στο δικαστήριο ότι για τις διαρροές πετρελαίου ευθύνονται σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις της και για αυτό το λόγο οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι δική της ευθύνη, όμως το δικαστήριο της φορτώνει κατηγορίες για το γεγονός ότι δεν έκανε σημαντικές κινήσεις για να μη συμβούν τα σαμποτάζ και αδιαφόρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου