Oι
διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των μαθητών; Επιστήμονες
υποστηρίζουν πως ναι. Σύμφωνα με έρευνες, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρές
ουσίες, δυσκολεύει την προσπάθεια του μαθητή για απομνημόνευση και εκμάθηση
νέων γνώσεων. Τι θα πρέπει όμως να τρώει ένας μαθητής;
Θα
πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την καλή
λειτουργία του οργανισμού του
θρεπτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα: πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά,
χολίνη, λεκιθίνη. H τυροσίνη (η οποία είναι αμινοξέο και παράγεται κατά τη
διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών) αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και
επινεφρίνης, οι οποίες να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια, διαύγεια και να τον
κρατούν σε εγρήγορση. Οι μαθητές θα πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ, το οποίο
μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης (η οποία είναι υπαίτια για το στρες).
Επιπροσθέτως τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C, Β, Ε, βοηθούν στην καλύτερη
λειτουργία του εγκεφάλου και στην ενίσχυση της μνήμης. Η χολίνη βοηθάει στη
συγκέντρωση, τη στιγμή που η λεκιθίνη βοηθάει στη διαύγεια του νου. Τέλος, όπως
αναφέρει το queen, τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, βοηθούν ώστε να έχετε
καλύτερη και μακροπρόθεσμη μνήμη.
Που
θα βρούμε όμως αυτά τα στοιχεία; Ποιες τροφές είναι ιδανικές;
Πρωτεΐνες:
γάλα, τυρί, αυγό, κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια
Ω-3:
Λιπαρά ψάρια, όπως, σαρδέλες, σκουμπρί, τόνο, σολομό καθώς και στα καρύδια
Φυλλικό
οξύ: Σπανάκι, πορτοκάλι, μπανάνα, ρόκα
Λεκιθίνη:
αυγό
Xoλίνη:
συκώτι, αυγά
Μάθετέ
το να τρώει συχνά, μικρά γεύματα και να αποφεύγει επεξεργασμένες τροφές, τη
ζάχαρη και τροφές με πολλά λιπαρά!
Πηγή:
patrasevents.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου