6 Φεβ 2013

Καλλιεργείστε κολοκύθι στο σπίτι σας.


Με δύο λόγια
Ετήσιο φυτό που σπέρνεται από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο συνεχώς.
Είναι φυτό που καλλιεργείται για μαγειρική, αλλά και σαν καλλωπιστικό. Τα άνθη είναι μεγάλα, κίτρινου πορτοκαλί χρώματος. Βλαστάνει ο σπόρος σε 5-10 μέρες. Μεταφυτεύεται σε 25-35 μέρες από την σπορά. Ωριμάζει σε 40-50 μέρες από την μεταφύτευση.
Η καλύτερη θερμοκρασία για να αναπτυχθεί είναι γύρω
στους 22 βαθμούς. Όσο μεγαλύτερη ζέστη έχουμε, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται το φυτό. Στην υγρασία το φυτό αναπτύσσεται πολύ καλά. Απαραίτητη είναι η λίπανση με οργανικό λίπασμα. Χρειάζεται καλή υποστύλωση.
Στην αγορά μπορούμε να βρούμε έτοιμα φυτά για φύτευση. Το κολοκύθι είναι από τα λίγα φυτά που μπορούμε να τα σπείρουμε κατευθείαν στην οριστική τους θέση, χωρίς μεταφύτευση.
Ο καρπός συλλέγεται όταν φθάσει σε ορισμένο μέγεθος ή όταν είναι μικρός. Αν τον αφήσουμε περισσότερο τότε μεγαλώνει πολύ και μπορεί να φθάσει και στα τρία μέτρα.
Οι κολοκυθοανθοί είναι οι αρσενικοί ανθοί της κολοκυθιάς που φυτρώνουν από το στέλεχος του φυτού και είναι μακρύτεροι με λεπτό μίσχο, ενώ οι κολοκυθοκορφάδες είναι οι μικροί ανθοί στην κορφή του καρπού.


Γιατί να καλλεργήσω κολοκύθι;

Όπως όλα τα λαχανικά, έτσι και το κολοκύθι έχει πολλές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες με αποτέλεσμα τα οφέλη του να είναι πολλά. Οι βιταμίνες Α και C σε συνδυασμό με το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο αλλά και τις φυτικές ίνες και τους υδατάνθρακες, αλληλεπιδρούν πολύ θετικά με τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την αποβολή της χοληστερίνης από αυτόν, την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του ήπατος, την αποφυγή της αθηροσκλήρωσης και την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος (ιδιαίτερα για ηλικιωμένους). Στην κουζίνα μαγειρεύεται με κάθε πιθανό τρόπο, ψητό, βραστό, τηγανητό, γεμιστό, συνοδευτικό ή κύριο.

Πως το καλλιεργώ;

Το κολοκύθι θέλει ζεστό καιρό και ήλιο από την αρχή της καλλιέργειας, επομένως το καταλληλότερο διάστημα είναι από τα τέλη Απριλίου και μετά με επιθυμητή θερμοκρασία άνω των είκοσι  βαθμών κελσίου. Η φύτευση μπορεί να γίνει απευθείας στο χώμα. Βάζετε 3-4 σπόρους σε βάθος περίπου 3 εκατοστών -κάτι που μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία- προσέχοντας το χώμα να είναι ελαφρώς υπερυψωμένο για να γίνεται καλύτερη στράγγιση. Φροντίζετε να το έχετε εμπλουτίσει με κομπόστ, κάτι που είναι σχεδόν απαραίτητο για το σωστό μεγάλωμα των φυτών. Η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να είναι περίπου ένα μέτρο και ανάμεσα στα φυτά περίπου εξήντα εκατοστά, ενώ όταν φυτρώσουν οι σπόροι κρατάτε το πιο δυνατό φυτό. Στο πότισμα προσέχετε το χώμα να έχει συνέχεια υγρασία αλλά να μην πνιγεί. Εν ολίγοις, ποτίζετε συχνά και με μέτρο. Καλό θα ήταν όταν ξεκινήσει η καρποφορία να εμπλουτίσετε κι άλλο το χώμα με θρεπτικά συστατικά.
Συμβουλές/Διάφορα

Προσέχετε να μην βρέχετε τα φύλλα κατά το πότισμα για να αποφύγετε ασθένειες μυκήτων. Για να έχουν οι καρποί σας καλύτερη γεύση, τους μαζεύετε πριν ξεπεράσουν τα δέκα εκατοστά. Επίσης, προσέχετε πολύ με τις συγκαλλιέργειες, καθώς το κολοκύθι επηρεάζει τα γύρω φυτά. Για την ενδυνάμωση τους πρέπει εκτός του τακτικού ποτίσματος να γίνεται και κορφολόγημα, ενώ για να μη σας «μένουν» τα κολοκύθια θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι αρκετά παραγωγικά φυτά. Βέβαια, σε περίπτωση που θέλετε να μαζεύετε τους ανθούς για να τους μαγειρέψετε, θα πρέπει να περιμένετε και μια ανάλογη καθυστέρηση στην παραγωγή νέων καρπών.

Πηγές: diytv.gr, cityfarmer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου