10 Μαρ 2013

Αγγελική, καλλιέργεια.


Περιγραφή : Θάμνος αειθαλής , ύψους 2,5-3 m . Τα φύλλα του είναι δερματώδη , κανονικού μεγέθους , στιλπνά , λαμπερά , σκουροπράσινα , σχήματος αντοωειδούς . Πολλές ποικιλίες έχουν μικρότερα φύλλα , σχήματος αιχμής δόρατος η δύο αποχρώσεων (πανασέ) , με ρυτιδώδεις απολήξεις . Η νάνος ποικιλία έχει κανονικό φύλλο με μικρότερες διαστάσεις . Η πιο γνωστή ποικιλία είναι η P. tobira .


Ανθοφορία : Άνθη πολύ αρωματικά λευκά ως λευκοκίτρινα  σε ταξιανθίες  . Αναπτύσσονται στην άκρη των βλαστών την Άνοιξη (Μάιο-Ιούνιο) , είδους σύνθετου σκιάδιου . Καταλήγουν όταν ωριμάσουν σε μικρές κάψες που φιλοξενούν εσωτερικά πορτοκαλοκόκκινα σπέρματα . Όταν η κάψα ανοίξει εμφανίζονται τα σπέρματα , που λόγω του χρωματισμού τους , προσφέρουν μια ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο , ο οποίος απαιτεί στρωμάτωση το φθινόπωρο , για αντιμετώπιση του λήθαργου. Άλλος τρόπος είναι με ημιξηλοποιημένα μοσχεύματα μήκους περίπου 15-20 cm , που λαμβάνονται με μικρό τακούνι καλά ξηλοποιημένου βλαστού τον Ιούνιο-Ιούλιο .

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , είναι σκληρό φυτό , εύκολο στην καλλιέργειά του . Παρουσιάζει πολύ καλή αντοχή σε παραθαλάσσια σημεία , αλατούχα εδάφη και στο κρύο  . Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία , προτιμά όμως τα ηλιόλουστα . Προσβάλλεται από αφίδες και κοκκοειδή  , παρουσιάζοντας πολύ καλή αντοχή σε μυκητολογικές προσβολές . Εύκολα προσαρμόζεται σε δύσκολες συνθήκες . Ανέχεται τα συχνά κλαδέματα .

Διακοσμητική αξία : Μεγαλύτερη διακοσμητική αξία παρουσιάζει το φύλλωμά του απ’ ότι το άνθος .

Χρησιμότητα : Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες , ζαρντινιέρες , στον κήπο κατά συστάδες η σε γραμμές , δημιουργώντας  φράχτες πυκνούς ,με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία . Η δυνατότητα του συνεχούς κλαδέματος μας προσφέρει ένα φυτό με πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης , σε ποικίλα σχήματα . Η νάνος ποικιλία (P. Nanum) χρησιμοποιείται σε βραχόκηπους, σε γλάστρες, ζαρντινιέρες , σε τελειώματα χλοοτάπητα η για κάλυψη ατελειών μέσα σε χλοοτάπητες (φρεάτια ποτίσματος, σχάρες απορροής όμβριων) . Η αντοχή του σε αλατούχα εδάφη προσφέρει την δυνατότητα χρησιμοποίησής του πολύ πλησίον της θάλασσας . Με κατάλληλο κλάδεμα , διαμορφώνεται σε μικρό δέντρο , και χρησιμοποιείται σε δεντροστοιχίες σε δρόμους και πάρκα.

Πηγή:anthorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου