11 Μαρ 2013

Βότανο καψέλα.


Καψέλλα το βαλάντιο του ποιμένος
Κοινά ονόματα: Καψέλλα, Αγριοκαρδαμούδα. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (Cruciferae)
Περιγραφή: Είναι μικρό σε μέγεθος φυτό, με ύψος από 10 εως 50 εκατοστά. Είναι συνήθως διετές φυτό: τον πρώτο χρόνο σχηματίζει ένα ρόβακα με φύλλα στη βάση του και το δεύτερο χρόνο ανθοφορεί. Τα φύλλα του είναι τριχωτά, με ποικίλο σχήμα. Τα άνθη  είναι άσπρα με πλάτος 3-4 χιλιοστά και έχουν 4 πέταλλα. Οι καρποί είναι μακρουλοί, καρδιόσχημοι και βρίσκονται σε τσαμπί που έχει μήκος 6-9 χιλιοστά. Ανθίζει και καρποφορεί όλο τον χρόνο.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Το ανθισμένο φυτό ξεραμένο.

Είναι ένα από τα πιο κοινά ζιζάνια που το συναντούμε παντού. Συλλέγεται όλον τον χρόνο και ξηραίνεται σε σκιά σε θερμοκρασία 30-45°C.
Συστατικά και Δράση: Είναι ένα άγριο χόρτο και αυτό που περιέχει πολλές χρήσιμες βιταμίνες όπως Α, Β,C, K καθώς και ασβέστιο, σίδηρο , φωσφόρο, κάλιο. Είναι αιμοστατικό,  και έχει πολύ καλή δράση στην νεφρική λειτουργία, ακομα σταματά  την διάρροια.Περιέχει χολίνη και άλλες αμίνες. Είναι αγγειοσυσταλτικό και χρησιμοποιείται σαν αιμοστατικό για ορισμένα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα ρυθμίζει την συστολή της μήτρας αλλά  η δράση του είναι πολύ αδύνατη.
Χρήση βοτάνου: Ρίχνετε 1 λίτρο νερό, κρύο, σε 1-2 κουταλιές του φυτού, το βράζετε και το αφήνετε. Χρησιμοποιείται κυρίως για μείωση της εμμηνοροής. Η θεραπεία αρχίζει 8 μέρες πριν από την εμμηνοροή.  Η δράση του για άλλες αιμορραγίες (μύτης, στομάχου) είναι αβέβαιη.


Πηγή:httpwww.phyto.gr , www.kanarini.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου