25 Μαρ 2013

Αγήρατο.


Επιστ. Όνομα : Ageratum houstorianum

Οικογένεια :  Compositae

Καταγωγή :  Μεξικό

Περιγραφή : Φυτό πολυετές σε ήπια κλίματα . Τα φύλλα του είναι
καρδιόσχημα και φύονται κατ’ εναλαγή επί των πολυάριθμων βλαστών του , που αναπτύσονται από την βάση του φυτού . Υψος φυτού 20-30 cm , πολλές ποικιλίες όμως φθάνουν και τα 70 cm .

Ανθοφορία : Άνθη με αποχρώσεις του μπλε του ιώδους η και του άσπρου , σε επάκριες ταξιανθίες , τύπου ΄΄ κεφαλής ΄΄ σύνθετα από πολλά μικρά άνθη σε μορφή ακτινωτή . Παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη την θερμή περίοδο του έτους . Η ανθοφορία των υβριδίων είναι πολύ πλούσια και σχεδόν εξαφανίζει το φύλλωμα του φυτού , υπερκαλύπτοντάς το .

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρους . Σπέρνεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο σε θερμοκήπια η σπορεία και μεταφυτεύεται κατά τον Μάιο-Ιούνιο . Οι σπόροι χρειάζονται οκτώ-δέκα περίπου εβδομάδες έως την μεταφύτευση τους . Το κορυφολόγημα όταν τα νεαρά φυτάρια βρίσκονται σε ύφος 6-8 cm προσφέρει πλούσια διακλάδωση και περισσότερη ανθοφορία . Πολλές φορές τα κορφολογήματα γίνονται 2 φορές .

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία , προτιμά όμως τα ηλιόλουστα . Θέλει αρκετά ποτίσματα το καλοκαίρι , και δεν αντέχει την ξηρασία και το κρύο . Ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές .

Διακοσμητική αξία : Η πολύ πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία .

Χρησιμότητα : Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες , ζαρντινιέρες , και στον κήπο κατά συστάδες , για εδαφοκάλυψη , σε βραχόκηπους και για χαμηλή  ανθισμένη μπορντούρα . Ανθώνες που περιέχουν Αγήρατο είναι πολύ εντυπωσιακοί . Τα άνθη του διατηρούνται πολύ και ως κομμένα σε ανθοδοχεία .
Βότανο Αγήρατο για αποτοξίνωση: Το γένος περιλαμβάνει ετήσιες και πολυετείς πόες ή και θάμνους που προέρχονται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αμερικής. Τα κυριότερα είδη του είδους καλλιεργούνται ως ετήσια φυτά με έντονη ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης ως τα πρώτα κρύα του χειμώνα με κυρίως μπλε και μοβ άνθη.
Το φυτό Αγήρατο στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με αποτοξίνωση

Πηγή:www.anthorama.gr και www.phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου