25 Μαρ 2013

Εφέδρα.


Η εφέδρα (Ephedra sinica) είναι μέλος της βοτανικής οικογένειας των Εφεδροειδών. Το φυτό είναι ένας θάμνος που φυτρώνει στις έρημες περιοχές τις Κίνας και της Ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται σαν βοτανικό φυτό στην Κίνα εδώ και 4000 χρόνια για να θεραπεύσει συμπτώματα άσθματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Παραλλαγές του φυτού φυτρώνουν επίσης στην Ευρώπη, την Ινδία, την Αυστραλία και το Αφγανιστάν. Η αμερικανική εφέδρα (Ephedra nevadensis) είναι ενδημική στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α. Χρησιμοποιήθηκε σαν τσάι από τους πρώτους αποίκους και ήταν γνωστή σαν το "τσάι των Μορμόνων" ή "τσάι της Ερήμου".
Η εφέδρα είναι το ιερό φυτό των ζωροαστριστών και των ινδουιστών σόμα. Ένα γένος γυμνόσπερμων θάμνων που ανήκουν στην συνομοταξία/
διαίρεση των γνητοφύτων, στην ομοταξία των γνητόψιδων, στην τάξη των εφεδρωδών και στην οικογένεια των εφεδριδών. Το γένος περιλαμβάνει 40 είδη με εξάπλωση κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο. Φύονται σε ξηρές και ερημώδεις περιοχές. Περιέχουν δύο αλκαλοειδή, την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη τα οποία έχουν φαρμακευτική δράση. Ανεβάζουν το μεταβολισμό αυξάνοντας το ρυθμό καύσης του λίπους, άρα συμβάλλουν στην απόλεια βάρους. Επίσης διαστέλλουν τους βρόγχους και αποσυμφορεί τη μύτη ανακουφίζοντας τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή κρυολλόγημα, βοηθούν στην αιμάτωση των μυών και δίνουν ενεργητικότητα. Παρόλα αυτά μπορεί να έχουν τοξικά αποτελέσματα, αν λαμβάνονται σε μεγάλη δόση, σε συνδυασμό με καφεϊνη ή υπάρχουν και άλλα προβλήματα.
Θεραπευτικές ιδιότητες της εφέδρας
Η εφέδρα περιέχει δύο αλκαλοειδή την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη. Η εφεδρίνη το κύριο συστατικό, είναι ένας βρογχοδιαστολέας και διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Έχει ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενεργώντας μέσα από τις διόδους του αέρα, ανακουφίζοντας το πρήξιμο στον βλεννογόνο υμένα. Η ψευδοεφεδρίνη είναι μια ρινική αποσυμφορητική ουσία και έχει λιγότερα διεγερτικά αποτελέσματα στην καρδία και στην πίεση του αίματος. Η εφεδρίνη τονώνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είναι δε ισχυρό και γρήγορο αντιαλλεργικό και χρησιμοποιείται ιατροφαρμακευτικά κατά του άσθματος, κατά του βήχα, του αλλεργικού πυρετού, των αλλεργιών γενικά, της κνίδωσης, καθώς και εναντίον ορισμένων οιδημάτων και εκζεμάτων. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν αυτά τα αλκαλοειδή για να θεραπεύσουν το βρογχικό άσθμα, την βρογχίτιδα, το εμφύσημα, τον επίμονο βήχα, τα αγκομαχητά και την αναπνευστική ανεπάρκεια.. Η εφέδρα μπορεί να ρίξει τον πυρετό στο σώμα και να καθαρίσει τα βουλωμένα ρινικά κοιλώματα. Τα αλκαλοειδή είναι επίσης αποτελεσματικά σε δερματικές αλλεργίες, στους ρευματισμούς και στην χαμηλή πίεση του αίματος.

Εξ αιτίας της επιστημονικά αποδεδειγμένης δράσης της στο αναπνευστικό σύστημα είναι γνωστό ότι η εφέδρα έχει σώσει πολλές ζωές. Αν και δεν θεραπεύει το άσθμα ωστόσο είναι αρκετά αποτελεσματική στα συμπτώματά του και κάνει τους ασθενείς να υποφέρουν λιγότερο.

Εξαιτίας της επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα η εφέδρα μπορεί να βρεθεί και σε μερικά δημοφιλή προϊόντα αδυνατίσματος ή "ενέργειας". Στις δίαιτες η εφέδρα μειώνει την όρεξη και επιδρά στον θυρεοειδή αδένα ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό. Πρόσφατα η εφέδρα έγινε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για την παχυσαρκία εξ αιτίας των θερμογενικών αποτελεσμάτων καψίματος του λίπους που επιφέρει η χρήση της.

Η εφέδρα μπορεί επίσης να βρεθεί και σε προϊόντα "ενέργειας", τα οποία δίνονται σε αθλητές για να έχουν περισσότερη ενέργεια χωρίς να εξαντλούν τα σωματικά τους αποθέματα.
Εναλλακτικές θεραπείες με εφέδρα:

Διουρητικό, Άσθμα. Tρόπος χρήσης. Mπορείτε να καταναλώνετε 3-6 γρ., τα οποία βράζετε σε μία κούπα νερό για 3-5΄. Mπορείτε να πίνετε 1-2 κούπες την ημέρα, όποτε νιώθετε ότι σας «περιτριγυρίζει» ένα κρυολόγημα. Η εφέδρα, σε συνδυασμό με το κινέζικο βότανο huang qi, αποτελούν καλό συνδυασμό για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού. Το huang qi μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά και η εφέδρα όποτε νιώθετε ότι θα αρρωστήσετε.
Παρενέργειες από τη χρήση εφέδρας

Η χρήση της εφέδρας και των παραγόμενων από αυτήν αλκαλοειδών δεν πρέπει να παρακάμπτει τις οδηγίες που υπάρχουν στις ετικέτες των διαφόρων βιομηχανικών σκευασμάτων που την περιέχουν. Παρενέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν από την χρήση της είναι, γενική ατονία, απώλεια νευρικών αντιδράσεων, υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή αρρυθμία, και άλλες καρδιακές παθήσεις μέχρι και θάνατος. Φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες και λεχώνες. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν υψηλή καρδιακή πίεση ή γλαύκωμα.

υπερβολική χρήση εφεδρίνης σε συνδυασμό με άλλα διεγερτικά όπως η καφεΐνη ή ακόμα χειρότερα η μεθαμφεταμίνη, μπορεί να επιφέρει καρδιακές παρενέργειες και θάνατο.
Η εφέδρα ως ναρκωτικό

Η κακή φήμη της εφέδρας οφείλεται κυρίως στο κύριο συστατικό της την εφεδρίνη, και την χρήση της.

Η εφεδρίνη θεωρείται ισχυρό αναβολικό και είναι απαγορευμένη η χρήση της ουσίας αυτής σε αθλητικά γεγονότα που έχουν επίσημο ή ημιεπίσημο χαρακτήρα.

Επίσης η υπερβολική χρήση εφεδρίνης σε συνδυασμό με άλλα διεγερτικά όπως η καφεΐνη ή ακόμα χειρότερα η μεθαμφεταμίνη, μπορεί να επιφέρει καρδιακές παρενέργειες και θάνατο. Είναι γνωστό ότι πολλά εξαρτημένα σε ουσίες άτομα χρησιμοποιούν τέτοια παρασκευάσματα. Τα περίφημα χάπια τύπου "έκσταση" σε έναν από τους πολλούς συνδυασμούς τους έχουν στο περιεχόμενό τους εφεδρίνη


Πηγή:www.phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου