26 Μαρ 2013

Μαύρο σινάπι.


Βοτανικό όνομα
Σινάπι το μαύρο (Brassica nigra) ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (Brassicaceae).
Κατάγεται από την περιχή της Μεσογείου και  ευδοκιμεί στην κεντρική Ευρώπη άγριο σε άκρες αγρών και δρόμων, επίσης καλλιεργήσιμο. Το ύψος του φτάνει μέχρι το1 μ., έχει φύλλα άμισχα πτερωτά, τα επάνω φύλλα δορατοειδή, άνθη κίτρινα και κάθε λοβός περιέχει μέχρι και 10 σπόρους. Ανθίζει από τον  Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Το σινάπι είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά και αναφέρεται ήδη στην Βίβλο. Ακόμα και οι αρχαίοι έλληνες και οι ρωμαίοι το
εκτιμούσαν ως βότανο και μπαχαρικό. Στην κεντρική Ευρώπη το φυτό διαδόθηκε πιθανόν από τους Ρωμαίους λεγεωνάριους.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού
Οι ώριμοι σπόροι συλλέγονται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Πριν από τη φύλαξη αποξηραίνονται λίγο.
Ιδιότητες
Το σινάπι έχει τονωτικές χωνευτικές και ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες. Το άσπρο σινάπι (sinapis alba) χρησιμοποιείται όπως και το μαύρο.

Χρήση
Γνωστά είναι κυρίως τα θερμαντικά έμπλαστρα σιναπιού, τα οποία σε περίπτωση ισχιαλγίας, ρευματικών και αρθρίτιδας μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην πάσχουσα επιφάνεια. Σε περίπτωση βρογχίτιδας ή πλευρίτιδας οι τυλιχτές κομπρέσες με σινάπι ανακουφίζουν από τις ενοχλήσεις. Η θεραπευτική ενέργεια οφείλεται στα σιναπέλαια, τα οποία σε περίπτωση ευαίσθητης επιδερμίδας ή συχνής χρήσης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να δημιουργήσουν φουσκάλες. Η εσωτερική χρήση του σιναπιού θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη. Στα παιδιά δεν πρέπει να τοποθετηθεί έμπλαστρο σιναπιού περισσότερο από πέντε λεπτά, επειδή μπορεί να ερεθιστεί η ευαίσθητη επιδερμίδα τους.


Πηγή:www.phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου