28 Μαρ 2013

Άνηθος, καλλιέργεια.


Ο άνηθος είναι μονοετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις
Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του άνηθου είναι 18-250 C, με όρια ανάπτυξης 4-350 C και όρια αντοχής από 0-400 C. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα, με καλό πορώδες και pH 6-7. Ο άνηθος δεν αντιδρά πάντα θετικά στην ανόργανη λίπανση αζώτου. Όσον αφορά το φώσφορο και το κάλιο, οι απαιτήσεις είναι μέτριες και οι ποσότητες που υπάρχουν σε ένα καλό γεωργικό έδαφος είναι επαρκείς. Αντιθέτως η καλλιέργεια
ωφελείται από την οργανική λίπανση. Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μέτριες αλλά σε χρονιά που έχει ανομβρία καλό είναι να υπάρχει δυνατότητα άρδευσης για να μην πέφτει η στρεμματική απόδοση.

Τρόπος καλλιέργειας
Ο άνηθος πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Απριλίου.Η σπορά γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Για σπορά με πνευματική μηχανή απαιτούνται 350 γρ./στρ. και το χωράφι να είναι ψιλοχωματισμένο. Για σπορά με το χέρι ή με κοινή σπαρτική απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Εάν καλλιεργείται για να πουληθεί νωπός τότε σπέρνεται πιο πυκνός. Μετά το φύτρωμα χρειάζεται τσάπισμα και βοτάνισμα. Σε περίπτωση πυκνού φυτρώματος χρειάζεται και αραίωμα.

Συγκομική
Η συγκομιδή γίνεται με θέρισμα των φυτών όταν οι περισσότεροι καρποί μιας ταξιανθίας βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης περίπου το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Τα φυτά αφήνονται θερισμένα επιτόπου για 2-3 μέρες και μετά αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή. Όταν καλλιεργείται για να πουληθεί νωπός, τότε τα φυτά κόβονται όταν το ύψος τους φτάσει τα 20 εκατοστά.

Εχθροί και ασθένειες
Ο άνηθος δεν παρουσιάζει ευαισθησία σε εχθρούς και ασθένειες. Εάν προκύψει προσβολή, αντιμετωπίζεται προληπτικά με αμειψισπορά, ορθολογική άρδευση και αν δεν αποδώσουν αυτά με επεμβάσεις φυτοπροστασίας.

Χρήση
Ο άνηθος είναι αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό. Ως άρτυμα χρησιμοποιούνται οι τρυφεροί βλαστοί. Από τους σπόρους παίρνεται το αιθέριο έλαιο το οποίο έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες
Σας προτείνουμε νόστιμες συνταγές με άνηθο:

Πηγή:www.kespy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου