18 Μαρ 2013

Βότανο σέδου το πετρόχορτο.


Βοτανικό όνομα: Sedum acre, Σέδον το Δριμύ. Ανήκει στην οικογένεια Κρασουλίδες (Crassulaceae)
Περιγραφή: Είναι πολυετές φυτό με ύψος 5 εως 15 εκατοστά. Τα φύλλα είναι μικρά (3-4 χιλιοστά) άμισχα, κυλινδρικά, σαρκώδη με στυφή γεύση. Στην κορυφή υπάρχει ταξιανθία με κίτρινα άνθη, τα οποία έχουν 5 σέπαλα και 5 πέταλα. Ανθίζει τον από τον Μάιο εως τον Αύγουστο.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ολόκληρο το φυτό φρέσκο ή ξεραμένο. Φαίνεται να 'ναι αποτελεσματικότερο όταν αρχίζουν να μαραίνονται τα φύλλα του.
Συναντάται σε ξηρές ηλιόλουστες περιοχές, σε τοίχους, βράχια, στέγες, στις άκρες των δρόμων, σε πετρώδεις και αμμώδεις
περιοχές.
Συστατικά και Δράση: Τα ενεργά του συστατικά δεν είναι τελείως γνωστά. Περιέχει αλκαλοειδή τα οποία προκαλούν ελαφριά έξαψη που ακολουθείται από ισχυρή υπνηλία, διαστέλλουν επίσης την κόρη του οφθαλμού και ελαττώνουν την πίεση του αίματος. Τα κοπανισμένα φρέσκα φύλλα προκαλούν κοκκίνισμα του δέρματος. Σε μεγάλες δόσεις το φυτό προκαλεί πονοκέφαλο, ναυτία και ελαφριά μέθη. Θεωρείται δηλητήριο.
Χρήση: Συνήθως χρησιμοποιείται το φυτό κοπανισμένο. Εφαρμόζεται σε πληγές, για την επούλωση τους και για την θεραπεία των κρεατοελιών και των κάλλων. Αυτή η δράση είναι αμφίβολη. Δεν λαμβάνεται εσωτερικά.

Πηγή:www.phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου