30 Μαρ 2013

Καγιέν, οι ευεργετικές του ιδιότητες.


Καγιέν ή τσίλι.  Το καυτερό κόκκινο τσίλι καγιέν έφτασε στη Δύση από την Ινδία το 1548 και ήταν γνωστό ως πιπεριά Τζίνι. Ο Gerard το περιγράφει ως "εξαιρετικά καυτό και ξηρό, ακόμα και στον τέταρτο βαθμό", και το συνιστά για τη χοιράδωση, μια διαδεδομένη λοίμωξη του λαιμού και του δέρματος, γνωστή στη χώρα του με το κοινό όνομα "Κακό του Βασιλιά". Το καγιέν ήταν δημοφιλές στους οπαδούς της Φυσικής Ιατρικής , που χρησιμοποιούσαν τις θερμαντικές του ιδιότητες για κρυολογήματα, ρευματισμούς και κατάθλιμη.
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού

Καρπός
Ισχυρό διεγερτικό για ολόκληρο το σώμα, αυξάνει τη ροή του αίματος, ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει τη δυσπεψία και ενεργοποιεί τις ενέργειες του γιάνγκ. Είναι ιδρωταγωγός και αντιβακτηριακός και έτσι είναι ιδανικός για τα κρυολογήματα. Είναι επίσης καλό για τα προβλήματα του λαιμού, όπως η αμυγδαλίτιδα, η λαρυγγίτιδα και η βραχνάδα. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι το καγιέν μπορεί να ανακουφίσει τον δυνατό πόνο του έρπητα ζωστήρα και της ημικρανίας

Εφαρμογές

Έγχυμα
Φτιάξτε το έγχυμα με 1 κουταλιά σε 1 κούπα με βραστό νερό, κατόπιν αραιώστε 1 κουταλιά από το έγχυμα αυτό σε μία κούπα προσθέτοντας καυτό νερό μέχρι να γεμίσει και πιείτε γουλιές. Ιδανικό για κρυολογήματα και μύξεις, κρύα χέρια και πόδια, κλονισμό ή κατάθλιμη. Πάρτε 2-3 σταγόνες αδιάλυτο έγχυμα για να διεγείρετε την πεπτική λειτουργία.

Βάμμα
Αραιώστε 5-10 σταγόνες σε μισή κούπα καυτό νερό και πιείτε το ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και τονωτικό.

Κομπρέσα
Χρησιμοποιείστε ένα επίθεμα μουσκεμένο στο έγχυμα για ρευματικούς πόνους, στραμπουλήγματα και μώλωπες.
Αλοιφή
Χρήσιμη για τις χιονίστρες αν δεν έχει λυθεί η συνέχεια του δέρματος.

Γαργάρα
Αραιώστε 5-10 σταγόνες βάμμα σε μισό ποτήρι ζεστό νερό για τα προβλήματα του λαιμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις αδυναμίας και ελλείψεων.

Έλαιο με έγχυση
Προσθέστε 25 g σκόνη σε μισό λίτρο ηλιέλαιο και θερμάνετε σε υδατόλουτρο για 2 ώρες. Βάλτε λίγο στο δέρμα γύρω από κιρσώδη έλκη (όχι πάνω στο έλκος) για να απομακρύνετε το αίμα από την περιοχή.

Λάδι μασάζ
Το έλαιο από έγχυση είναι καλό θερμαντικό λάδι μασάζ για τους ρευματισμούς , το λουμπάγκο και την αρθρίτιδα.

Προφυλάξεις
-Οι σπόροι μπορεί να είναι τοξικοί, έτσι μην τους χρησιμοποιήσετε.
-Ακουλουθείστε τις προτείνομενες δοσολογίες προσεκτικά· η υπερβολική κατανάλωση καγιέν μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερίτιδα και ηπατική βλάβη.
-Αποφύγετε τις θεραπευτικές δόσεις καγιέν κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.
-Μην αφήνετε την κομπρέσα πάνω στο δέρμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ιδιατερα στο πολύ ευαίσθητο δέρμα, αλλιώς μπορεί να γίνουν φουσκάλες.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια ή τυχόν κομίματα όταν πιάσετε νωπά τσίλι.


Πηγή:www.diaita-express.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου