5 Μαρ 2013

Επιστροφή στο ελληνικό ρεβίθι.


Στροφή προς την εγχώρια αγορά ρεβιθιού πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εταιρείες οσπρίων, η οποία αποδίδεται τόσο στην επιμονή των καταναλωτών να προμηθευτούν ελληνικό προϊόν, όσο και στη σταθερά ανοδική πορεία που ακολουθούν οι τιμές στη διεθνή αγορά.

Στην ενίσχυση της παραγωγής ελληνικού ρεβιθιού στοχεύει και το νέο μοντέλο γεωργίας που προωθεί ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, μέσα από την ενίσχυση οσπρίων που
καλλιεργούνται χωρίς ουσιαστικά λιπάνσεις και φυτοφάρμακα, σε συνδυασμό με αμειψισπορά. Το νέο πρότυπο για την αγροτική ανάπτυξη δίνει έμφαση στην ελληνική διατροφή, με μπροστάρηδες τα όσπρια, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει και το ελληνικό ρεβίθι, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής κατανάλωσης εξακολουθεί να καλύπτεται με εισαγωγές από Τρίτες χώρες.

Ήδη φέτος αναμένεται αυξημένη ζήτηση του ελληνικού ρεβιθιού, κυρίως λόγω της υψηλής διεθνούς τιμής του, που αποτρέπει τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών, ενώ υπάρχουν προσδοκίες και για ελαφρά αύξηση της τιμής παραγωγού. Για την ώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίπεδα περί τα 0,80-1,20 ευρώ το κιλό.
Στην περιοχή της Λάρισας η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, όπως μας πληροφορεί ο παραγωγός από τα Φάρσαλα κ. Β. Αποστολίδης. Η απόδοση αναμένεται να φτάσει τα 150-250 κιλά το στρέμμα στα ξηρικά χωράφια, ενώ στα ποτιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα 350 κιλά. Να σημειωθεί ότι οι εκτάσεις στον Θεσσαλικό κάμπο είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
Βορειότερα, στην περιοχή των Σερρών, η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου, αν και φέτος περίπου 500 στρέμματα έχουν καταστραφεί από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου μήνα. Η παραγωγή στις εκτάσεις που δεν επλήγησαν από το χαλάζι, αναμένεται να φτάσει τα 200 κιλά το στρέμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων Αλιστράτης Σερρών κ. Γ. Καρτάλη. Την τελευταία τριετία η Ομάδα έχει δημιουργήσει σύμβαση για ολοκληρωμένη διαχείριση με την εταιρεία 3Α. Πέρυσι, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 1-1,20 ευρώ το κιλό και φέτος επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορεί να είναι και υψηλότερες.

Οι προτιμήσεις
Οι μεγαλόσπερμες ποικιλίες εμφανίζουν μεγαλύτερη ζήτηση σε σύγκριση με τις μεσόσπερμες, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση της μυκητολογικής ασθένειας ασκόχυτα. Η μεσόσπερμη ελληνική ποικιλία «Θήβα» εμφανίζει την επιθυμητή ανθεκτικότητα στην ασθένεια, ωστόσο δεν έχει την εμπορική αξία των μεγαλόσπερμων, γι’ αυτό και οι παραγωγοί σπέρνουν τη μεξικάνικη ποικιλία Μακαρένα, η οποίο είναι όμως πιο ευαίσθητη.

Η διεθνής αγορά
Οι τιμές πέρυσι σημείωσαν ρεκόρ στο χρηματιστήριο του Καναδά, αφού από τα 540 δολάρια ο τόνος το 2009-2010 ενισχύθηκαν στα 795-825 δολάρια ο τόνος. Η άνοδος αυτή ήταν αποτέλεσμα την μειωμένης παραγωγής στον Καναδά, η οποία μέσα σε ένα χρόνο υποχώρησε από τους 128.000 τόνους, στους 91.000 τόνους. Φέτος, οι τιμές εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 755-785 δολάρια ο τόνος, ενώ τα αποθέματα παραμένουν χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου