11 Μαρ 2013

Αγριοκύμινο.


Βοτανικό όνομα: Κάρο το κάρβο (Carum carvi). Ανήκει στην οικογένεια των οκιαδανθών (Apiaceae). Κατάγεται από την Ευρώπη, Ασία και τη βόρειο Αφρική.
Σαν αυτυφυές φυτό το συναντάμαι στις άκρες των δρόμων, σε λιβάδια και σε βοσκότοπους με φτωχό έδαφος. Επίσης απαντά ως καλλιεργήσιμο. Το ύψος του φτάνει μέχρι 1 μέτρο, έχει λεπτά φύλλα και άσπρα άνθη.
Ανθοφορεί από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.Το αγριοκύμινο έχει βρεθεί σε ανασκαφές στις αποθήκες αρχαίων οικισμών
που χρονολογούνται εδώ και 5.000 χρόνια περίπου.
Στη θεραπευτική τέχνη των μοναστηριών το  αγριοκύμινο αποτελούσε αποτελεσματικό μέσο κατά του τυμπανισμού και των ενοχλήσεων της πέψης. Μέχρι και σήμερα το αγριοκύμινο αποτελεί δημοφιλές και ήπιο θεραπευτικό καρύκευμα.
Από το φυτό χρησιμοποιούνται οι καρποί (σπόροι) κυρίως για την παρασκευή τσαγιού ή ελαίου. Για το σκοπό αυτό μαζεύονται τα άνθη μόλις αρχίσουν να ωριμάζουν οι σπόροι και κρεμιούνται σε αεριζόμενο μέρος ώσπου να αποξηραθούν. Στη συνέχεια τα άνθη τινάζονται και συλλέγονται οι σπόροι.
Το αγριοκύμινο έχει χαρακτηριστική γεύση και τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το αιθέριο έλαιο καθώς και τα φλαβονοειδή και οι τανίνες. Τα συστατικά αυτά δρουν αντισπασμωδικά και αντιμικροβιακά. Επίσης το αγριοκύμινο διεγείρει την όρεξη και βοηθά στη χώνεψη.
Το αγριοκύμινο είναι ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά φυτά για την αντιμετώπιση γαστρικών και εντερικών ενοχλήσεων. Οι σπόροι ενεργούν καταπραϋντικά στο πεπτικό σύστημα, επειδή δρουν άμεσα στους μυς του εντέρου, ανακουφίζοντάς το σε περίπτωση σπασμών, κολικών, κοψιμάτων, φουσκώματος και τυμπανισμού. Βοηθούν επίσης σε περίπτωση σπασμωδικών πόνων της περιόδου. Για τις ρευματικές παθήσεις συνιστάται το τρίψιμο με έλαιο αγριοκύμινου. Το αγριοκύμινο έχει ήπια δράση και μπορεί να δοθεί επίσης σε παιδιά και βρέφη.

Πηγή:www.phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου