Το γνωστό σε όλους μας σέλινο, έχει ευεργετικές ιδιόητες.
Κυρίως τονώνει την άμυνα του οργανισμού. Ας δούμε αναλυτικά την καλλιέργεια και
τις ιδιότητές του.
Καλλιέργεια Σέλινου
Το Σέλινο είναι διετές φυτό με ύψος που φτάνει τα 0,3 με
0,9 εκατοστά.
Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου:
-Η μία με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή σελινόριζα, που
καλλιεργείται για αυτή και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και μαγειρεμένη με
διάφορους συνδυασμούς και
-Η δεύτερη η πιο κλασσική, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους
που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο γίνεται
τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα.
Η ποικιλία που δίνει τη σελινόριζα χρειάζεται να φυτευτεί
σε βαθιές γλάστρες. Το Σέλινο χρειάζεται ήλιο και χώμα που κρατά την υγρασία
χωρίς όμως να είναι μουσκεμένο. Φυτέψτε τους σπόρους από τον Απρίλιο έως το
Μάιο σε βάθος από 0,5 έως 1,5 εκατοστά. Οι σπόροι του Σέλινου είναι
μικροσκοπικοί. Για να μπορέσετε να τους χειριστείτε, θα βοηθούσε να τους
ανακατέψετε με λίγο στεγνό χώμα. Αυτή την τεχνική τη χρησιμοποιούμε πάντα όταν
έχουμε να χειριστούμε μικρούς σπόρους. Μαζέψτε πάντα μόνο τους εξωτερικούς
βλαστούς ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι εσωτερικοί.
Ισχυρό αντιοξειδωτικό
Το σέλινο αποτελεί ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική
δράση καθώς είναι καλή πηγή βιταμίνης C και μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που
λέγονται κουμαρίνες. Τα φλαβονοειδή αυτά (στα οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό
το χαρακτηριστικό του άρωμα) σχετίζονται με ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων
ελευθέρων ριζών δρώντας προστατευτικά εναντίον της εμφάνισης διαφόρων μορφών
καρκίνου. Παράλληλα, η δράση τους αυτή τα καθιστά πολύτιμους συμμάχους για την
καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς εμποδίζουν τη διαδικασία οξείδωσης της
χοληστερόλης και συνεπώς τη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας.
Τόνωση της άμυνας του οργανισμού
Η βιταμίνη C έχει δειχθεί από αρκετές κλινικές μελέτες ότι
προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προασπίζοντας έτσι τον
οργανισμό μας κατά διαφόρων ασθενειών. Στην ίδια κατεύθυνση δράσης είναι όμως
και οι κουμαρίνες, που όπως έδειξαν μελέτες σε ζώα ενισχύουν τη δράση των
λευκοκυττάρων (μιας κατηγορίας κυττάρων που συνιστούν το αμυντικό οπλοστάσιο
του οργανισμού μας κατά των διαφόρων ιώσεων).
Μη ξεχάσετε λοιπόν να βάλετε στη σούπα σας λίγο σέλινο,
καθώς έτσι διασφαλίζετε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη των προστατευτικών αυτών
συστατικών (δεν χάνονται καθώς παραμένουν στο ζωμό) και έτσι ενισχύεται το
αμυντικό σύστημα του οργανισμού σας.
Θρεπτική αξία και % καλυψη των ημερήσιων αναγκών μας
-Βιταμίνη Κ: 42%
-Βιταμίνη C: 14%
-Θειαμίνη (B1): 5%
-Φυλλικό: 8%
-Ασβέστιο: 6%
Αδυνατίζει το σέλινο;
Μέχρι και σήμερα επικρατεί η πεποίθηση ότι το σέλινο
αδυνατίζει. Η θεωρία πίσω από τη διαδεδομένη αυτή άποψη έχει να κάνει με τη
διουρητική δράση που έχει παρατηρηθεί στο βότανο αυτό. Θα πρέπει ωστόσο να
τονιστεί ότι διουρητική δράση δεν σημαίνει αδυνάτισμα, αλλά απώλεια υγρών, που
σημαίνει ότι αυτά γρήγορα επανέρχονται με την πρόσληψη λίγου νερού. Επίσης, το
σέλινο έχει μεν αρκετό κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη στον οποίο αποδίδεται κατά βάση
η διουρητική του δράση, αλλά παράλληλα περιέχει και αρκετό νάτριο, έναν
ηλεκτρολύτη που δρα ανταγωνιστικά στο κάλιο.
Συνεπώς, το σέλινο μπορεί να εμφανίζει μια ελαφρά
διουρητική δράση, αλλά αυτή είναι αρκετά ασθενέστερη συγκριτικά με άλλα χόρτα
και βότανα και σίγουρα δεν αδυνατίζει ή 'έχει αρνητικές θερμίδες' όπως
ισχυρίζονται κάποιοι. Φυσικά όμως και αποτελεί μια τροφή που συστήνεται σε
δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς ένα φλιτζάνι περιέχει μόλις 19 θερμίδες.
Πηγή:www.iatronet.gr
, coctailsfromnature.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου