26 Ιαν 2013

Μόνο 540 τρακτέρ πωλήθηκαν στην Ελλάδα το 2012.


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) για την πορεία της αγοράς αγροτικών μηχανημάτων και ειδικά για τους γεωργικούς ελκυστήρες.
Ειδικότερα, ο ΣΕΑΜ αναφέρει ότι «σύμφωνα με πρώτα ανεπίσημα στοιχεία από παράγοντες του κλάδου, μόλις 540 ήταν τα τρακτέρ που πωλήθηκαν την περασμένη χρονιά, σχεδόν τα μισά δηλαδή από τις 1.030 μονάδες που είχαν πωληθεί ένα χρόνο πριν». Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΣΕΑΜ ο κ. Δημήτρης Εσκιάδης ο οποίος μας τονίζει: Αυτό που έχει οδηγήσει σε
αυτή την κατάσταση την αγορά αγροτικών μηχανημάτων εκτός από την καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης είναι και η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Και προσθέτει: «Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης το γεγονός ότι ξεκίνησαν να στέλνουν τις εγκρίσεις είναι θετικό. Ωστόσο η αισιοδοξία μας μετριάζεται διότι κανείς δεν ξέρει πότε θα αρχίσει η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Με απλά λόγια πότε θα δοθούν τα χρήματα».

Στην ανακοίνωσή τους ο ΣΕΑΜ αναφέρει επιπλέον: «ως κυριότερες αιτίες αναφέρεται από τους εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων η οικονομική κρίση και, βεβαίως, η συνεχιζόμενη αδράνεια στο μέτωπο των επενδυτικών προγραμμάτων.
Ειδικά η καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης έχει οδηγήσει τις πωλήσεις νέων τρακτέρ σε καθίζηση και αυτόματα καταδικάζει τις εγχώριες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε χαμηλότερη παραγωγικότητα και υψηλότερο κόστος παραγωγής, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μόνο θετικό νέο που φέρνει το 2013, αφού όλοι οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν - ή μάλλον εύχονται - ότι σύντομα θα αρχίσει η εκταμίευση των προκαταβολών για την αγορά νέων τρακτέρ από τους αγρότες που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη δράση».


Πηγή: www.kastoria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου