Βοτανικά
Μετρίου μεγέθους φυλλοβόλο δένδρο (ως 20 μέτρα ύψος). Τα
φύλλα του είναι λεπτά, χρώματος πράσινου ανοικτού. Δεν είναι υπεραιωνόβιο όπως
η Ελιά και η Συκιά. Επειδή είναι το πρώτο καρποφόρο δένδρο που ανθίζει,
θεωρείται το σύμβολο της ανάστασης. Μάλιστα, ο Θεόφραστος αναφέρει ότι
«…προανθεί δε των φύλλων και πρωιβλαστεί…». Τα άνθη, βγαίνουν αργά το χειμώνα,
πριν την εμφάνιση των φύλλων. Επειδή μπορεί να ανθίσει ακόμη
και στα τέλη
Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, είναι πάρα πολλές φορές πιθανό να τη δούμε
ανθισμένη ενώ χιονίζει.
Εντός ενός μηνός από την άνθιση, αρχίζει η ανάπτυξη των
πράσινων, χνουδωτών καρπών, των Αμυγδάλων.
Θεραπευτικές Χρήσεις:
Τα φύλλα και τα άνθη της αμυγδαλιάς έχουν αντιβηχικές και
ανθελμινθικές ιδιότητες ενώ το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται ως καλλυντικό για
την επιδερμίδα και ως επουλωτικό σε εγκαύματα. Τα αμύγδαλα έχουν τονωτικές
ιδιότητες και επιδρούν ευεργετικά στο νευρικό και το ουροποιητικό σύστημα. Απο
τα αμυγδαλα παραγεται το αμυγδαλελαιο.
Τα φρεσκα φυλλα και ο φλοιος της αμυγδαλιας εχουν
θεραπευτικες ιδιοτητες.
Το αφεψημα απο τα φυλλα και το φλοιο της αμυγδαλιας ειναι
ενα πολυ καλο καθαρτικο.
Τα ξερα αμυγδαλα ειναι κατα της ναυτιας,γιατι περιεχουν
ασβεστιο,χλωριο , σιδηρο .
Η Αμυγδαλιά, παράγει δυο ποικιλίες. Την ποικιλία με
γλυκούς καρπούς (dulcis) και αυτήν με τους πικρούς καρπούς (amaris).
Γενικά, τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, χλώριο, κοβάλτιο,
σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Ιδιότητες:
Γλυκοί καρποί: Τα γλυκά αμύγδαλα, στερούνται αμυγδαλίνης,
του πικρού συστατικού των πικραμύγδαλων.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται το γαλάκτωμα αμυγδάλων.
Είναι γνωστά τα παρασκευάσματα καλλυντικών που γίνονται
με το γλυκό αμυγδόλαδο.
Φρέσκα τα φύλλα της αμυγδαλιάς, καταπραΰνουν τους πόνους
των ελκών, των μωλώπων, των εγκαυμάτων ενώ αφέψημα των φύλλων είναι εξαιρετικό
καθαρτικό. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγεται η κατάχρηση.
Τα αμύγδαλα βοηθούν κατά της ναυτίας.
Πικραμύγδαλα:
Το γαλάκτωμα πικρών αμυγδάλων βοηθά στις παθήσεις του
αναπνευστικού συστήματος αλλά και στη δυσμηνόρροια.
Τα πικρά αμύγδαλα έχουν επίσης και ιδιότητες
αντισπασμωδικές.
Αιθέριο έλαιο πικρών αμυγδάλων συνιστάται κατά της
κακοσμίας των ποδιών και των μασχαλών.
Σας προτείνουμε εύκολη και θρεπτική συνταγή με αμύγδαλα,
για πρωϊνό:
Γάλα με νιφάδες
βρώμης, αμύγδαλα και φρούτα εποχής
Βασική συνταγή για μπισκότα
Εύκολη συνταγή για κουραμπιέδες
Πηγή:phyto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου