23 Ιαν 2013

Ρόφημα από φύλλα καφέ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, δημιούργησαν Βρετανοί ερευνητές.


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα αφέψημα που μοιάζει με τσάι και παρασκευάζεται από φύλλα καφέ, δημιούργησαν Βρετανοί ερευνητές. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι υγιεινότερο από τον κανονικό καφέ, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Botany, επιστημονική ομάδα των
Βρετανικών Βασιλικών Βοτανικών Κήπων «Kew» συνεργάστηκε με ειδικούς από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για τις Γεωργικές Καλλιέργειες του Μονπελιέ, και παρασκεύασαν το νέο αφέψημα βράζοντας τα φύλλα και όχι τους κόκκους του καφέ.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για ένα άκρως υγιεινό ρόφημα, που είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο τον κανονικό καφέ, όσο και το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Μάλιστα, επειδή περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, δεν είναι ούτε τόσο πικρό όσο ο καφές, ούτε τόσο δυνατό όσο το τσάι.

Το ρόφημα από φύλλα καφέ θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη. Τα φύλλα του περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το συμβατικό τσάι, καθώς και μια φυσική χημική ουσία, τη μανγκιφερίνη που υπάρχει εν αφθονία στο μάνγκο και καταπολεμά τις φλεγμονές στον οργανισμό, μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Το ρόφημα παρασκευάστηκε από τα -έως τώρα παραγνωρισμένα- φύλλα του φυτού της αραβικής ποικιλίας καφέ και όχι από τους κόκκους του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά πιστεύεται ότι περιέχουν λιγότερες υγιεινές ουσίες.

Ο Δρ Άαρον Ντέηβις, ειδικός στο φυτό του καφέ, επεσήμανε ότι τα φύλλα του καφέ -και όχι οι κόκκοι του- ήταν στα παλαιότερα χρόνια πολύ δημοφιλή σε μέρη όπως η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, ενώ είχε γίνει και μία απόπειρα από παραγωγούς στην Ινδονησία να τα κυκλοφορήσουν στη βρετανική αγορά στις αρχές του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1850, υπήρχαν πολλές αναφορές στη Βρετανία ότι τα φύλλα του καφέ θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ρόφημα του μέλλοντος, αλλά κάτι τέτοιο δεν ευδοκίμησε, παρόλο που από τότε διαφημίζονταν οι υγιεινές ιδιότητές του.

Οι Βρετανοί και Γάλλοι ερευνητές, ανέλυσαν δείγματα από φύλλα 23 διαφορετικών ποικιλιών καφέ και βρήκαν ότι τα επτά περιέχουν υψηλά επίπεδα μανγκιφερίνης. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι τα φύλλα της αραβικής ποικιλίας του φυτού του καφέ είναι αυτά που περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών.

«Είναι εντυπωσιακό ότι γίνεται τόση έρευνα για τις υγιεινές ιδιότητες του τσαγιού, όμως τα φύλλα του καφέ έχουν τελείως παραμεληθεί», δήλωσε ο Δρ Ντέηβις και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν μελέτες σε σχέση με τα οφέλη του για τον οργανισμό.

Προς το παρόν, το ρόφημα από φύλλα καφέ πωλείται μόνο σε λίγα καταστήματα υγιεινών τροφίμων διεθνώς, αλλά στο μέλλον η κυκλοφορία του μπορεί να επεκταθεί.

Οι κόκκοι καφέ αποτελούν το δεύτερο σε τζίρο εμπόρευμα παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο, με συνολική παραγωγή σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων τόνων ετησίως, αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ.

Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη απόλαυση που ο καφές προσφέρει σε όσους τον πίνουν, οι υγιεινές ιδιότητές του είναι πιο επίμαχες, καθώς οι έως τώρα επιστημονικές έρευνες έχουν δώσει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον, άνοια και καρδιοπάθεια. Από την άλλη, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, ιδίως του πράσινου, είναι πλέον δεδομένες.

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου