25 Ιαν 2013

Μπιζέλια, καλλιέργεια και ασθένειες ( Πιζέλια ).


Τα μπιζέλια έχουν καταγωγή
Από την Ευρώπη και την Ασία.

Περιγραφή
Είναι ετήσιο φυτό, ψυχρής εποχής, νάνο ύψους 0,30 - 0,40 μ. ή αναρριχώμενο, με έλικες, ύψους 1,50 - 2,00 μ. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, οι βλαστοί ποώδεις, εσωτερικά κενοί, με έλικες. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3 - 5 ζεύγη φυλλιδίων. Τα άνθη του αυτογονιμοποιούνται.

Φαγώσιμο τμήμα του φυτού
Καλλιεργείται για τα νωπά σπέρματά του.


Κλίμα
Το μπιζέλι ευδοκιμεί σε ψυχρό καιρό με αρκετή υγρασία. Αντέχει στους παγετούς σε νεαρή ηλικία. Τα άνθη του όμως και οι λοβοί του δεν αντέχουν σε δυνατούς παγετούς.

Έδαφος
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών. Σε αμμοπηλώδη και στραγγερά εδάφη γίνεται πιο πρώιμα. Η οργανική ουσία στο έδαφος είτε με προσθήκη κοπριάς είτε με χλωρή λίπανση αυξάνουν την παραγωγή. Προτιμά ελαφρά όξινα εδάφη με ph 5,5 - 6,5.

Λίπανση
Σε ένα φτωχό έδαφος μία βασική λίπανση με 200 - 250 κιλά μικτού λιπάσματος του τύπου 11 - 15 - 15. Χρειάζεται προσοχή στα ιχνοστοιχεία.

Πολλαπλασιαστικό υλικό
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας
Σπέρνεται το φθινόπωρο ώστε να προλάβει μέχρι την άνοιξη με τις ψηλές θερμοκρασίες να έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να δώσει ικανοποιητική παραγωγή.

Καλλιέργεια
Οι γραμμές φύτευσης απέχουν 0,60 μ. - 0,90 μ. Η απόσταση επί της γραμμής είναι 0.30μ. Το βάθος σποράς είναι 3 - 5 εκ. Σκαλίσματα και βοτανίσματα είναι απαραίτητα αν δεν καλυφτεί γρήγορα το έδαφος από την καλλιέργεια. Για την στήριξη των φυτών χρησιμοποιούνται καλάμια, πάσσαλοι, σύρματα και δίχτυα. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες για κατάψυξη ή κονσερβοποίηση η συγκομιδή γίνεται με θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Τα πράσινα μπιζέλια για νωπά συγκομίζονται με το χέρι όταν ακόμα οι λοβοί είναι σε πλήρη ανάπτυξη και πριν αρχίσουν να σκληραίνουν, σε 2 - 3 χέρια.

Ασθένειες
Σήψη των ριζών, Φουζάριο, Ανθράκωση (Aschochyta blight), Μωσαϊκό, Βακτηριακός άνθρακας, ωίδιο, Αφίδες, Θρίπες, Τετράνυχοι, Σκουλήκι του καλαμποκιού, Βρούχος των μπιζελιών, νηματώδεις κλπ.

Χρήσεις
Τα νωπά σπέρματά του καταναλώνονται μαγειρεμένα. Υπάρχουν ποικιλίες με βρώσιμους λοβούς, με ξερά σπέρματα κατάλληλα για κτηνοτροφή ή με καλλωπιστικό ενδιαφέρον.

Συντήρηση Προϊόντος
Το βρίσκουμε όλο το χρόνο στην αγορά κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.

Ποικιλίες
Υπάρχουν ποικιλίες με λεία ή ρυτιδωμένα σπέρματα κατάλληλες για κονσερβοποίηση ή κατάψυξη, με μικρά ή μεγάλα σπέρματα, νάνες ή αναρριχώμενες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου