27 Ιαν 2013

Διατροφή και ενίσχυση της όρασης και της μνήμης.


Η προστασία της όρασης και της μνήμης είναι σημαντική, ιδιαίτερα για τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Ενώ ορισμένα συστατικά όπως η λουτεΐνη και τα φωσφολιπίδια έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν ειδικά τα μάτια ή τον εγκέφαλο, άλλες, όπως ω-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι ωφελούν και τα δύο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά συστατικά που ενισχύουν τη μνήμη και την όραση.


Υπάρχει μια ευρεία αγορά που ασχολείται με την υγεία του εγκεφάλου και ειδικότερα με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, της οξύνοιας, και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η μνήμη είναι μια μεγάλη κατηγορία με μυριάδες συστατικά που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης.

• Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) είναι σημαντικά για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης λειτουργούν ευεργετικά σε άτομα με κατάθλιψη, διαταραχή ελλειματικής προσοχής υπερκινητικότητας και Alzheimer. Ένα κοινό χαρακτηριστικό αυτών των διαταραχών είναι τα χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ΕΡΑ και DHA. Μερικές φορές μειώνεται και το αραχιδονικό οξύ (ωμέγα-6).

Η διατροφική πρόσληψη ΕΡΑ και DHA μπορεί να συνδέεται με βελτιωμένη γνωστική υγεία στα όψιμα στάδια της ζωής. Ερευνητές εξέτασαν αν οι ηλικιωμένοι με υψηλή διατροφική πρόσληψη EPA και DHA θα είχαν υψηλότερες γνωστικές βαθμολογίες σε τεστ και μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου από ό,τι τα άτομα με χαμηλή διατροφική πρόσληψη αυτών των λιπαρών. Η διατροφική πρόσληψη EPA και DHA προσδιορίστηκε από ένα 7-ήμερο πρωτόκολλο τροφίμων σε 252 γνωστικά υγιείς 70χρονους ενήλικες. Στην ηλικία των 75, εξετάστηκε η γνωστική λειτουργία των υποκειμένων και οι όγκοι του εγκεφάλου τους μετρήθηκαν με μαγνητική τομογραφία. Η αυτοαναφερόμενη 7-ήμερη διατροφική πρόσληψη EPA και DHA από τα υποκείμενα σχετίστηκαν θετικά με τον όγκο της φαιάς ουσίας και την αύξηση της βαθμολογίας σε τεστ γνωστικής απόδοσης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η διατροφική πρόσληψη ΕΡΑ και DHA μπορεί να συνδέεται με βελτιωμένη γνωστική υγεία στα όψιμα στάδια της ζωής.

• Blueberries. Τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες δίνουν στα φρούτα αυτά το χρώμα τους και είναι οι κύριες υπαίτιοι της αντιοξειδωτικής δράσης τους. Μελέτη έδειξε ότι ένας σημαντικός βαθμός της σχετιζόμενης με την ηλικία μείωσης της μνήμης των υποκειμένων μπορεί να προληφθεί και να αντιστραφεί με δίαιτες πλούσιες σε μύρτιλλα σε γηράσκοντες αρουραίους.

Μια άλλη μελέτη συνέδεσε τη μεγάλη μακροπρόθεσμη πρόσληψη φλαβονοειδών από blueberries με βραδύτερους ρυθμούς νοητικής έκπτωσης σε ηλικιωμένες γυναίκες. Τα στοιχεία επίσης έδειξαν ότι η πρόσληψη blueberries φάνηκε να καθυστερεί τη γνωστική γήρανση έως 2,5 χρόνια.

• Το πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα το epigallocatechin-3-gallate (EGCG), πιστεύεται ότι ενισχύουν τη μνήμη. Μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου στον άνθρωπο, μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, η οποία καταγράφηκε 12 υγιή άτομα ενώ εκτελούσαν εργασίες μνήμης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εκχύλισμα παρέχει αυξημένη ενεργοποίηση στον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή κλειδί για τη μνήμη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πηγή:ift

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου