27 Ιαν 2013

Μελιτζάνα, καλλιέργεια.


Οι μελιτζάνες είναι ένα από τα λαχανικά που πολλοί θέλουν να καλλιεργήσουν στον κήπο τους. Ήρθε στην Ευρώπη πριν από 100 χρόνια από την Ασία και την Αφρική. Πολλοί την ονομάζουν και "Μαύρη Καλλονή", εξ αιτίας του σκούρου χρώματος των καρπών και τις γυαλάδας που έχουν. Οι
μελιτζάνες αγαπούν τη ζέστη και το νερό.

Χρειάζονται 100 με 150 ζεστές (πάνω από 21οC) ημέρες για να μπορέσετε να έχετε τις δικές σας μελιτζάνες.

Βαθμός Δυσκολίας Μεσαίο
Εποχή Σποράς Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
Εποχή Μεταφύτευσης Μάιος, Ιούνιος

Σπορά Μελιτζάνας

Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους μελιτζάνας σε φυτώριο ή απευθείας στο χώμα.
Σπόροι - Φυτώριο

Ξεκινήστε να σπέρνετε τους σπόρους μελιτζάνας στο φυτώριο στο τέλος Απριλίου. Για να βλαστήσουν θέλουν ζέστη. Φροντίστε λοιπόν να τοποθετήσετε τα φυτώρια της μελιτζάνας σε ένα ζεστό σημείο. Η ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσουν οι σπόροι μελιτζάνας είναι 24-32οC.
Μεταφύτευση

Η μεταφύτευση των σπορόφυτων μελιτζάνας, μπορεί να γίνει μετά τα μέσα Ιουνίου. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 21οC, το φυτό δε θα πιάσει. Η απόσταση ανάμεσα στα φυτά πρέπει να είναι 50 με 60 εκατοστά.
Πληροφορίες για το Έδαφος
Το μυστικό στην ανάπτυξη των μελιτζάνων είναι η ζέστη.
Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινά τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη μεταφύτευση των φυτών της μελιτζάνας.
Αφού σκάψετε και ρίξετε λίπασμα στο χώμα που σκοπεύετε να φυτέψετε τις μελιτζάνες, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαύρο φίλμ πάνω από το χώμα. Με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί η θερμοκρασία του εδάφους και θα δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον.
Θρεπτική Αξία

99 gr μελιτζάνας περιέχουν μόνο 35 θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή φυσικών ινών.

Η Agricultural Research Service της USDA, αναφέρει ότι οι μελιτζάνες περιέχουν υψηλά ποσοστά φαινολικών αντιοξειδοτικών. Κυρίαρχο ανάμεσα σε αυτά είναι το χλωρογενικό οξύ, που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία των καρκινογενών νιτροσαμινασών και μειώσει τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου όπως ήπατος (συκώτι) και παχέως εντέρου (κόλον).

Προσπαθήστε να φάτε τις μελιτζάνες με τη φλούδα. Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα στις μελιτζάνες περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του καρκίνου. Το αντιοξειδωτικό που περιέχει η φλούδα της μελιτζάνας, μπλοκάρει τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τους καρκινικούς όγκους.
Ασθένειες και Εχθροί

Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα, Αλευρώδης, Αλευρώδης του καπνού, Αλευρώδης των Θερμοκηπίων, Άλτης ή Ψύλλος, Αφίδες Λαχανικών, Βοτρύτης (Gray Mold), Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Spodoptera littoralis, Κλαδοσπορίωση τομάτας, Κοινός,, Τετράνυχος (κίτρινος), Κομβονηματώδεις, Ξηρή σήψη, Ξηρή κορυφή, Τάπωμα, Blossom end rot, Πράσινο σκουλήκι, Ωΐδιο αγγουριάς, Ωΐδιο τομάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου