31 Ιαν 2013

Ρόκα στο μπαλκόνι μας.


Ποιος μπορεί να πει όχι στην πικάντικη γεύση της τρυφερής ρόκας; Αν έχετε συνηθίσει στη ρόκα του σούπερ μάρκετ που στερείται αρώματος και γεύσης, τότε καιρός να φυτέψετε τη δική σας γλάστρα στο μπαλκόνι. Η καλλιέργεια της ρόκας είναι εύκολη και γρήγορη.

Ακολουθείστε τις απλές οδηγίες που ακολουθούν:

-Διαλέξτε μια πιατέλα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς και γεμίστε τη με καλής ποιότητας χώμα, ανακατεμένο με κομπόστ. Μπορείτε να στρώσετε στον πυθμένα λίγο χαλίκι για να αποφύγετε τη διαρροή χώματος από τις τρύπες αποστράγγισης, κάθε φορά που θα ποτίζετε το φυτό.

-Ρίξτε τους σπόρους πάνω στην επιφάνεια του εδάφους σα να πασπαλίζετε με αυτούς το έδαφος και απλώστε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος. Πιέστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη και ποτίστε προσεκτικά (ιδανικά με ψεκασμό) για να μην παρασύρετε το χώμα και ξεσκεπάσετε τους σπόρους.
-Όταν σκάσουν τα φύτρα, αραιώστε τα ώστε να απέχει το ένα από το άλλο 12-15 εκ. Οι πυκνές φυτεύσεις δημιουργούν κακές συνθήκες αερισμού και κάνουν τα φυτά ευαίσθητα σε μυκητολογικές προσβολές.
-Ποτίζετε όσο συχνά χρειάζεται για να παραμένει το χώμα νωπό (προσοχή όχι πολύ υγρό). Ειδικά στο στάδιο του φυτρώματος το χώμα δεν πρέπει να ξεραθεί. Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες φροντίζετε να ποτίζετε τακτικά τα φυτά και να τα μεταφέρετε σε μερική σκιά διότι ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας κάνει τα φυτά να ανθίσουν και γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση.
-Συγκομίζετε τρυφερά φύλλα όταν έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και είναι ακόμα τρυφερά και τραγανά. Κόβετε τα φύλλα με ψαλίδι από χαμηλά για να δώσετε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναφυτρώσει.

Συμβουλές & Ειδικές πληροφορίες
-Οι σπόροι της ρόκας παρουσιάζουν ικανοποιητική φυτρωτικότητα ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες (5°C) .
-Οι σπορές ξεκινούν από τα την άνοιξη και φτάνουν μέχρι τα τέλη του  φθινοπώρου (σε περιοχές με ήπιο κλίμα).
-Τους καλοκαιρινούς μήνες κρατήστε τη ρόκα σε ελαφριά σκιά.
-Κάντε διαδοχικές σπορές κάθε 15 μέρες για να έχετε συνεχόμενη παραγωγή
-Η ρόκα φυτεύετε σε ηλιόλουστες θέσεις, αλλά όταν ανέβει αρκετά η θερμοκρασία θα πρέπει να μεταφέρεται σε μερική σκιά.

Πηγή: blog.livingreen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου