29 Ιαν 2013

Κολοκυθάκια , σπορά φύτεμα καλλιέργεια.


Άλλα Ονόματα
Λατινικό Όνομα: Cucurbita pepo, Cucurbitaceae Family.
Αγγλικό Όνομα: Zucchini, Courgette
Οι κολοκυθιές είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια φυτά. Τα κολοκυθάκια έρχονται σε ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων. Κατά κανόνα κάθε κολοκυθιά
παράγει μεγάλο αριθμό από κολοκυθάκια. Επίσης σε πολλές περιοχές, χρησιμοποιούν και μαγειρεύουν τα άνθη της κολοκυθιάς. Εννοείται ότι αν συλλέγετε τα άνθη, τότε η παραγωγή σε κολοκυθάκια θα είναι μειωμένη.
Βαθμός Δυσκολίας
Εύκολο

Εποχή Σποράς
Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
Εποχή Μεταφύτευσης
Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
Σπορά κολοκυθιών
Οι σπόροι κολοκυθιάς συνήθως φυτεύονται απευθείας στο χώμα του κήπου ή το χωράφι. Βάλτε τους σπόρους σε βάθος περίπου 1 με 2 εκατοστά. Σε κάθε σημείο, βάλτε 3 με 4 σπόρους. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι, θα μπορέσετε να διατηρήσετε 1 με δύο φυτά. Επιλέξτε να διατηρήσετε τις πιο δυνατές κολοκυθιές.
Οι σπόροι βλαστένουν σε 7 με 10 ημέρες.
Οι κολοκυθιές παράγουν πολλά κολοκύθια. Θα σας συμβούλευα να μη φυτεύσετε πολλές κολοκυθιές. 3 με 4 συνήθως αρκούν για μία τετραμελή οικογένεια.
Απόσταση σποράς κολοκυθιών
Οι κολοκυθιές απλώνονται και καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Φροντίστε τα σημεία σποράς να απέχουν 50 με 60 εκατοστά μεταξύ τους, ενώ οι γραμμές 1 με 2 μέτρα.
Απόσταση κολοκυθιών από άλλα φυτά
Οι κολοκυθιές επηρεάζουν το περιβάλλον τους. Επηρεάζουν τα φυτά που βρίσκονται γύρω τους. Γι' αυτό θα πρέπει να μην τις φυτεύετε κοντά σε άλλα φυτά.
Μεταφύτευση σπορόφυτων κολοκυθιάς

Συνήθως φυτεύουμε τις κολοκυθιές απευθείας στο χωράφι ή τον κήπο. Αν όμως θέλετε μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάπτυξη των κολοκυθιών σε φυτώριο, 2 με 3 εβδομάδες, πριν τα τελευταία κρύα. Φροντίστε το φυτώριο να βρίσκεται σε σχετικά ζεστό μέρος.
Μπορείτε να μεταφέρετε τα σπορόφυτα κολοκυθιάς στον κήπο ή το χωράφι, πριν το σπορόφυτο εμφανίσει 4 πραγματικά φύλλα.
Τι έδαφος προτιμά η κολοκυθιά;

Οι κολοκυθιές προτιμούν χαλαρό, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το χώμα θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το ιδανικό pH του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 5,8 και 6,8.
Πότισμα κολυθιάς

Οι κολοκυθιές θέλουν αρκετό νερό. Φροντίστε να τις ποτίζετε τακτικά. Αποφύγετε να ρίχνετε νερό στα φύλλα. Αν πέσει νερό στα φύλλα, αυξάνονται οι πιθανότητες το φυτό να προσβληθεί από μυκητιακές ασθένειες.

Συγκομιδή κολοκυθιών
Τα κολοκυθάκια είναι πιο νόστιμα όταν είναι μικρά. Θα πρέπει να τα μαζεύετε όσο είναι ακόμη μικρά.
Μαζεύοντας τα κολοκυθάκια όσο ακόμη είναι μικρά, οδηγείτε την κολοκυθιά να παράγει ακόμη περισσότερα κολοκυθάκια.
Κολοκύθια για σπόρο

Αν διατηρήσετε ένα ή περισσότερα κολοκύθια ανά φυτό για να κάνετε σπόρο για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι "θυσιάζετε" το συγκεκριμένο φυτό. Δε θα πρέπει να περιμένετε επιπλέον σοβαρή παραγωγή από τις συγκεκριμένες κολοκυθιές. Όλη η δύναμη του φυτού πάει στο κολοκύθι που μεγαλώνει διαρκώς.
Ασθένειες και Εχθροί
Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα, Αλευρώδης, Αλευρώδης των Θερμοκηπίων, Ανθράκωση αγγουριού, Αφίδα βαμβακιού, Αφίδες Λαχανικών,  Βοτρύτης (Gray Mold), Περονόσπορος κολοκυνθοειδών, Ωΐδιο αγγουριάς

Πηγή: www.kalliergo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου