29 Ιαν 2013

Καλαμπόκι: σπορά με σπαρτική μηχανή.


Τι πρέπει να θυμόμαστε πριν τη σπορά:

Α. Αφού επιλέξουμε το κατάλληλο υβρίδιο για το κατάλληλο χωράφι το επόμενο βήμα είναι να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό παραγωγής του υβριδίου με σπορά ακριβείας και ομοιόμορφη κατανομή των σπόρων στο χωράφι ανάλογα με το μέγεθος των σπόρων.
Β. Όλα τα μεγέθη των σπόρων που προκύπτουν από τη σποροπαραγωγή ενός υβριδίου είναι γενετικά
πανομοιότυπα. Οι συνδυασμοί μεγέθους και σχήματος των σπόρων αντανακλούν την θέση τους πάνω στη ρόκα του μητρικού φυτού. Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν ότι με δεδομένη τη γενετική ταυτότητα όλα τα μεγέθη των σπόρων ενός υβριδίου έχουν το ίδιο δυναμικό παραγωγής.
Γ. Το περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται ο σπόρος αμέσως μετά τη σπορά καθορίζει το ποσοστό της απώλειας (σπόροι προς φυτά).
βάλτε 5-10% περισσότερο σπόρο από ότι η τελική επιθυμητή πυκνότητα φυτών για να αντισταθμίσετε τις φυσιολογικές απώλειες στο φύτρωμα.
κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά την σπορά ή άσχημη κατάσταση του χωραφιού αυξήστε μέχρι και 15% την ποσότητα του σπόρου.
αυξήστε 5 -10% την ποσότητα του σπόρου όταν κάνετε πρώιμη σπορά, όταν βάζετε πρώιμο υβρίδιο ή όταν το καλαμπόκι θα κοπεί για ενσίρωμα.
συμβουλευτείτε ένα γεωπόνο για την καλύτερη προετοιμασία της σποράς.
Η ρύθμιση και η συντήρηση της σπαρτικής μηχανής είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική σπορά.
Ελέγξτε το υδραυλικό σύστημα και τη μετάδοση της κίνησης. Βεβαιωθείτε ότι η σπαρτική μηχανή είναι ευθυγραμμισμένη (αλφαδιασμένη).
Τα ελαστικά της σπαρτικής πρέπει να είναι επαρκώς φουσκωμένα.
Ρυθμίστε το γραμμοχαράκτη και τα ‘'μάτια'' της μηχανής.
Ελέγξτε και καθαρίστε τα κιβώτια των σπόρων.
Ελέγξτε και καθαρίστε τα κιβώτια του λιπάσματος και ρυθμίστε το ρυθμό εφαρμογής του λιπάσματος (αν γίνεται εφαρμογή κατά τη σπορά).
Ελέγξτε το ηλεκτρικό κύκλωμα και τον αέρα της σπαρτικής (χτένα).
Οι σπορείς πρέπει να συμβουλεύονται τον πίνακα ρυθμίσεων των δίσκων της σπαρτικής . Τα σακιά των σπόρων αναφέρουν το μέγεθος και το σχήμα των σπόρων που περιέχονται στο σακί.
Βεβαιωθείτε ότι τα γρανάζια της σπαρτικής είναι στη σωστή θέση για την επιθυμητή πυκνότητα σποράς.

Πηγή: www.pioneerhi-bred.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου