30 Ιαν 2013

Άγριο σκόρδο.


Βοτανικό όνομα: Αλλιο το άγριο (Allium ursinum), ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών (Liliaceae) και κατάγεται από την Ευρώπη και Ασία.
Ευδοκιμεί σε υγρά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα Φτάνει σε ύψος μέχρι 50 εκ., μυρίζει όπως το σκόρδο, έχει τριγωνικό βλαστό, άμισχα ωοειδή εως δορατοειδή φύλλα, άνθη σε ακριανά ψευτοσκιάδια.
Ανθίζει από τον Απρίλιο εως τον Ιούνιο. Στην όψη μοιάζει με το κρινάκι, το οποίο είναι όμως δηλητηριώδες. Ξεχωρίζει όμως από αυτό χάρη στην έντονη μυρωδιά του.
Το άγριο οκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού
σωλήνα. Την αξία αυτού του φυτού για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης φανερώνει μια Γερμανική παροιμία «Τρώγε πράσο την άνοιξη κι άγριο σκόρδο το Μάη και θα γλιτώσεις το γιατρό τη χρονιά την άλλη!».
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Χρησιμοποιείται το φρέσκο χόρτο πριν από την άνθιση και ο βολβός.
Ιδιότητες: Τα σημαντικότερα συστατικά είναι μεταξύ άλλων τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη C. Το θεραπευτικό αυτό φυτό θεωρείται διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης. Του αποδίδονται επίσης αντισηπτικές ιδιότητες.
Χρήση: Το άγριο σκόρδο χρησιμοποιείται όπως το σκόρδο αλλά έχει ηπιότερη δράση. Ως γιατρικό χρησιμοποιείται το άγριο σκόρδο κατά των στομαχικών διαταραχών, του τυμπανισμού και των κολικών. Επίσης θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τη χώνευση. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης και στην ελάττωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης.

Πηγή:phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου