26 Ιαν 2013

Συμπύρηνο Ροδάκινο. Το βαρύ πυροβολικό της Ελληνικής Παραγωγής.


Αύξηση της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και περισσότερες εξαγωγές πρώτης ύλης στις γειτονικές χώρες καταγράφηκε πέρυσι, έναντι του 2011, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστα Αποστόλου, εκφράζοντας μάλιστα και την ικανοποίησή του για τη ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση της ελληνικής «εκλεκτής» κομπόστας στην νούμερο ένα παραγωγό χώρα ροδάκινου στον κόσμο, την Κίνα. 

Οπως μας επισήμανε ο κ. Αποστόλου, η παραγωγή
ροδάκινου ανήλθε πέρυσι σε 440.000 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του 2011, οπότε και έφθασε σε 365.000 τόνους. Από τους 440.000 τόνους, 310.000 τόνοι αγοράστηκαν σε τιμή κομπόστας από τις κονσερβοποιίες, 80.000 τόνοι σε τιμή χυμού και 35.000 τόνοι οδηγήθηκαν στην κατάψυξη.

Από τους 310.000 τόνους, μόνο οι 260.000 τόνοι έγιναν τελικά κομπόστα, ενώ οι υπόλοιποι 52.000 τόνοι, οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση, αφού ήταν δεύτερης ποιότητας. Έτσι, στην χυμοποίηση οδηγήθηκαν συνολικά 132.000 τόνοι. Οι φορτώσεις αυτή την περίοδο κινούνται ικανοποιητικά και μπορεί η φετινή χρονιά να ξεκίνησε με αυξημένα αποθέματα, ήτοι 4 εκατ. κιβώτια, ωστόσο ο κ. Αποστόλου, όπως μας είπε δεν ανησυχεί, και τόνισε ότι το καλοκαίρι θα βρίσκονται πάλι στα ίδια επίπεδα.

Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98% εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη. Σχετικά με την Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του ελληνικού ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου μας επεσήμανε ότι πέρυσι εξήχθησαν στην μακρινή αυτή χώρα 2.000 τόνοι «εκλεκτής» κομπόστας και φέτος, όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός πρόκειται και να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους.

«Ύστερα από τις ολοένα και πιο εντεινόμενες προσπάθειες που κάναμε για να πετύχουμε την είσοδό μας στην αχανή αυτή αγορά της Κίνας, επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης και τα επόμενα χρόνια ευελπιστούμε να ευδοκιμήσουν ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου. Επισημαίνεται ότι 18.000 τόνοι πρώτης ύλης εξήχθησαν σε Βουλγαρία και Σκόπια, ενώ πέρσι δεν ξεπερνούσαν τους 7.000 τόνους. 

Σε ό,τι αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς που και πάλι ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο, καθώς όπως ισχυρίζονται παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι πέντε επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει πληρωμές και οι άλλες δέκα «περιμένουν» την Τράπεζα Πειραιώς -ΑΤΕ να προχωρήσει στην εκταμίευση των δανείων προς τις επιχειρήσεις- πελάτες της.


Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου