23 Ιαν 2013

Τα πράσινα λαχανικά προστατεύουν και το στόμα.


Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στόματος μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Annals of Oncology.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έτρωγαν άφθονα σταυρανθή λαχανικά είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, σε σύγκριση με εκείνες που
τα απέφευγαν. Η παρούσα έρευνα υποστηρίζει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ κακής διατροφής και καρκίνου του στόματος, και σύμφωνα με το British Dental Health Foundation, η μη υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Τα σταυρανθή λαχανικά, από την οικογένεια Brassicaceae, περιλαμβάνουν: το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το νεροκάρδαμο, το ραπανάκι, το λάχανο, το κινέζικο λάχανο bok choy. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα άτομα που περιελάμβαναν στη διατροφή τους πράσινα λαχανικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είχαν μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος κατά 17%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα έτρωγαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λαχανικά είχαν επίσης σημαντική επίδραση και σε άλλους καρκίνους:

ο κίνδυνος του καρκίνου του νεφρού μειώθηκε σχεδόν κατά 32%
ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου πάνω από 28%
ο παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού κατά σχεδόν 17%.


Πηγή: medicalnewstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου