28 Ιαν 2013

Η καλλιέργεια της πατάτας.


Οι πατάτες είναι ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό του κόσμου. Ψητές, βραστές ή τηγανητές είναι το αγαπημένο συνοδευτικό για όλα σχεδόν τα φαγητά.
Γιατί λοιπόν να μην τις καλλιεργούμε στο σπίτι μας;
Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή περιγραφή:
- Ύψος: 30- 60 εκ.
- Απόσταση φύτευσης: 60×60 εκ. για κάθε φυτό
- Καλλιεργητική περίοδος: Άνοιξη- καλοκαίρι- φθινόπωρο
- Χρόνος από την σπορά ως τη συγκομιδή: 12 εβδομάδες
- Εποχή φύτευσης: Αρχές άνοιξης- Μάρτιος (θερμοκρασία εδάφους: 7 βαθμούς)
- Όψιμη φύτευση: Τέλος άνοιξης- Απρίλιος (για φθινοπωρινή
συγκομιδή)
Ξεκινήστε την καλλιέργεια:
Θέση: Ηλιόλουστη
Χώμα: Γόνιμο, βαθύ, εύθρυπτο με καλή αποστράγγιση. Αναμίξτε κομπόστ με χούμο για να δημιουργήσετε ένα ιδανικό υπόστρωμα για τις πατάτες. Φυτέψτε σε βάθος 15 εκ.
Πατατόσπορος: Η πατάτα δεν καλλιεργείται από σπόρο. Με τη λέξη πατατόσπορο εννοούμε κομμάτια κονδύλου που έχουν πετάξει φύτρο (δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ να πετάγονται μικρά βλαστάρια από οφθαλμούς του κονδύλου, όταν το αφήσετε για πολύ καιρό;). Αν δεν αγοράσετε έτοιμο πατατόσπορο μπορείτε απλά να ετοιμάσετε το δικό σας. Μια εβδομάδα πριν από την φύτευση πάρτε κονδύλους πατάτας και αραδιάστε τους σε ταψί που θα το αφήσετε σε ένα φωτεινό σημείο (να μην τους χτυπάει απευθείας ο ήλιος). Μια- δύο μέρες πριν από τη φύτευση κόψτε σε κομμάτια τον κόνδυλο συμπεριλαμβάνοντας σε κάθε κομμάτι ένα φύτρο που θα έχει ήδη σχηματιστεί.
Φύτευση: Ανοίξτε μια λακουβίτσα βάθους 20 εκ. και βάλτε μέσα 3-4 κομμάτια φυτρωμένου πατατόσπορου με τα φύτρα να κοιτούν προς τα πάνω. Καλύψτε με λίγο χώμα και ποτίστε. Δεν γεμίζετε όλη την τρύπα.
Παράχωμα: Μόλις οι βλαστοί αρχίζουν να ξεπροβάλλουν από το χώμα, σκεπάζετέ τους με ελαφρύ χώμα ή κομπόστ αφήνοντας μόνο τα πάνω φύλλα ακάλυπτα. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να κλείσει η λακούβα που είχατε ανοίξει κατά τη φύτευση. Μην ξεχνάτε το παράχωμα διότι αν οι νεόι κόνδυλοι που θα σχηματίζονται από τους βλαστούς εκτεθούν στον ήλιο τότε θα πρασινίσουν και δεν θα είναι κατάλληλοι για κατανάλωση.
Πότισμα: Διατηρείτε το χώμα υγρό, ιδιαιτέρα κατά την περίοδο της άνθισης
Προστατεύστε τα φυτά σε περίπτωση παγετού!

Πηγή:http://www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου