25 Ιαν 2013

Καρότο, καλλιέργεια.


Το καρότο, το πορτοκαλί αυτό λαχανικό, είναι ένα από τα λαχανικά που πρέπει να έχει κάποιος στον κήπο του. Είναι εύγεστο, πλούσιο σε ζάκχαρα (δεύτερο μετά τα παντζάρια), πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και πάρα πολύ εύγεστο. Κάποιοι λένε ότι επίσης είναι και αφροδισιακό.

Τα καρότα συναντιώνται σήμερα σε 4 βασικές ποικιλίες:
Η ποικιλία καρότων Chantenay είναι συνήθως χοντρά και κοντά. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά επεξεργασμένα
τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ζωωτροφών.
Η ποικιλία καρότων Danvers αναπτύχθηκε στο Danvers της Μασαχουσέτης τη δεκαετία του 1870 και είναι ανθεκτικά σε σκληρά και πυκνά εδάφη. Είναι πιο κωνικά στο σχήμα και καταλήγουν σε μικρή άκρη.
Η ποικιλία καρότων Imperator είναι αυτή που βρίσκουμε συνήθως στα supermarket. Είναι πιο μακριά από τις άλλες ποικιλίες και σχετικά ομοιόμοεφα στο σχήμα.
Η ποικιλία καρότων Nantes έχει ένα χοντρό άκρο και είναι σχεδόν κυλινδρικά στο σχήμα. Καλλιεργήθηκαν για την αυξημένη γλυκήτητά τους.
Άλλα Ονόματα
Λατινικό Όνομα: Daucus carota subsp. sativus Umbelliferae Family. Umbelliferae Family.
Αγγλικό Όνομα: Carrots
Βαθμός Δυσκολίας|: Εύκολο
Εποχή Σποράς : Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
Εποχή Μεταφύτευσης Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος

Σπορά καρότων
Για να σπείρετε τα καρότα έχετε δύο επιλογές:
Αφού προετοιμάσετε το έδαφος, μπορείτε να ρίξετε χύμα τους σπόρους στο μέρος που θα τα καλλιεργήσετε. Στη συνέχεια, σκεπάστε τους ελαφρά με χώμα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας μία τσουγκράνα. Καθώς "ισιώνετε" το χώμα, οι σπόροι του καρότου θα θαφτούν.
Να φυτεύσετε τους σπόρους καρότου οργανωμένα σε σειρές. Η απόσταση των σειρών θα πρέπει να είναι περίπου 20 εκατοστά. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι 1,5 με 2 εκατ. Η απόσταση των σπόρων μεταξύ τους θα πρέπει να είναι 1 με 2 εκατοστά. Όταν τα καρότα αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από 1 με 2 εβδομάδες, θα έχετε την ευκαιρία να τα αραιώσετε ώστε να μείνει ένα φυτό ανά 4 με 10 εκατοστά.
Φροντίστε να βλέπει ο ήλιος το μέρος που θα σπείρετε τα καρότα.
Αραίωμα καρότων

Όταν τα φυτά φτάσουν να έχουν ύψος περίπου 5 εκατοστά, θα πρέπει να τα αραιώσετε. Αφαιρέστε φυτά ώστε όσα μείνουν να απέχουν 4 με 10 εκατοστά. Η αραίωση είναι σημαντική ώστε τα καρότα να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
Πότισμα καρότων

Τα καρότα θέλουν καλό πότισμα. Το χώμα όμως θα πρέπει να αποστραγγίζει το νερό και να μη λιμνάζει.
Τι χώμα χρειάζεται το καρότο;

Τα καρότα μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν παντού (ακόμη και σε γλάστρα). Προτιμούν όμως το χώμα να είναι μαλακό, καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Τα περισσότερα προβλήματα που μπορείτε να συναντήσετε με τα καρότα οφείλονται με τις συνθήκες της καλλιέργειας: νερό που λιμνάζει, φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα και εμπόδια στο έδαφος που εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρότου, όπως σκληρό έδαφος ακόμη και πέτρες.
Φροντίστε το χώμα να είναι μαλακό σε βάθος 15 με 20 εκατοστά. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται καλό σκάψιμο και εμπλουτισμός του χώματος με κομπόστ ή κοπριά.

Συγκομιδή Καρότων

Μπορείτε να βγάλετε τα καρότα σε όποιο μέγεθος και αν είναι. Μάλιστα όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο τρυφερά είναι. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να περιμένετε να μεγαλώσουν. Έχουν την καλύτερη γεύση όταν έχουν φωτεινό καροτί χρώμα. Μετά τη συγκομιδή μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από τους 0οC.
Ασθένειες και Εχθροί
Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
Γρυλλοτάλπα ή Κρεμμυδοφάγος ή Κολοκυθοκόφτης ή Πρασάγγουρας
Κομβονηματώδεις
Μύγα Psila Rosae
Σιδηροσκούληκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου