23 Ιαν 2013

Τι καλό μας κάνει το πρασινο τσάι.


Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που οι Κινέζοι εδώ και 4.000 χρόνια χρησιμοποιούν το πράσινο τσάι ως γιατρικό για διάφορα νοσήματα από πονοκέφαλο μέχρι και κατάθλιψη.
Ποιο είναι, όμως, το σημαντικό μυστικό που κρύβει το πράσινο τσάι;

Τα συστατικά, λοιπόν, του πράσινου τσαγιού είναι πρώτα απ’ όλα οι πολυφαινόλες, φυτοχημικά με αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, τα οποία του δίνουν και την πικρή γεύση.
Περιέχει έξι βασικές πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες και είναι περισσότερες από ότι στο μαύρο τσάι. Τέλος, περιέχει αλκαλοειδή όπως είναι η καφείνη( σε μικρότερες ποσότητες απ΄ότι στο μαύρο τσάι), η οποία του δίνει τις αναζωογονητικές επιδράσεις.


Αν και δεν έχει πιστοποιηθεί 100%  αν το πράσινο τσάι είναι υγιεινό ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.


Πώς, όμως, γίνεται αυτό;


Αν και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο μελέτης, οι ειδικοί  επιμένουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να καταπολεμήσουν συγκεκριμένους ιούς. Αυτό που στην ουσία κάνει το πράσινο τσάι είναι να ενισχύει τον αριθμό των ρυθμιστικών κυττάρων Τ στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντίστασή του.


Το 1994, κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cancer Institute στις ΗΠΑ αποδείκνυε πως η καθημερινή  κατανάλωση τσαγιού απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου κατά 60%. Γι’ αυτό το λόγο οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού ερευνούνται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες σε νέες κλινικές έρευνες.


Τέλος, έρευνες, επίσης, υποστηρίζουν ότι πίνοντας πράσινο τσάι βοηθάμε στην αύξηση του μεταβολισμού μας  και στο κάψιμο λίπους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στο διαβήτη και στο στρες και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετάδοση ιών.


Για να έχει, όμως, κανείς θετικά αποτελέσματα στην υγιεία του θα πρέπει να πίνει από τρία εως δέκα φλυτζάνια την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να προσέχεται ιδιαίτερα κατά την περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού καθώς η καφείνη περνά από τον πλακούντα  και μπορεί να βρεθεί στο μητρικό γάλα.

Πηγή:www.food-net.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου