26 Ιαν 2013

Αγγουριά.


Tα δροσιστικά αγγούρια χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και για τουρσί. Η αγγουριά είναι ένα φυτό που αναπτύσει μεγάλα φαρδιά φύλλα.
Τα φύλλα της αγγουριάς, κρύβουν τα άνθη. Μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια, αφαιρώντας τα πάνω φύλλα ώστε να ευκολότερη η πρόσβαση στα λουλούδια. Όλες οι αγγουριές αρχικά παράγουν μόνο αρσενικά άνθη. Έτσι δε θα παραχθούν αγγούρια από τα πρώτα άνθη. Τα θυληκά άνθη, ωριμάζουν στη συνέχεια και έχουν μικρά αγγούρια στην άκρη των στημόνων τους.

Κάθε φρούτο που δεν έχει γονιμοποιηθεί σωστά, θα συρικνωθεί. Αφαιρέστε τα από το φυτό ώστε να μπορέσει να ανθήσει ξανά.
Εποχή Σποράς:Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
Εποχή Μεταφύτευσης: Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
Φύτευση σπόρων αγγουριάς σε φυτώριο
Μπορείτε να ξεκινήσετε τις αγγουριές σας φυτεύοντας τους σπόρους σε κλειστό χώρο (π.χ. μέσα στο σπίτι). Θα πρέπει να φυτέψετε τον κάθε σπόρο σε ξεχωριστό κυπελάκι, ώστε να μη διαταράξετε τις ρίζες κατά την μεταφύτευση. Η βλάστηση είναι ταχύτερη αν η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 21οC. Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα όταν αρχίσει να αναπτύσσεται το τρίτο πραγματικό φύλλο, περίπου 3-4 εβδομάδες μετά τη σπορά.
Ασθένεις και εχθροί της αγγουριάς

Οι αγγουριές, όπως όλα τα κηπευτικά, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, αλλά τα προβλήματα με αυτό το φυτό προέρχονται κυρίως από τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Σαν γενικές συμβουλές, φροντίστε το φυτό να έχει αρκετό νερό, αλλά να μην κολυμπά σε αυτό. Απομακρύνετε τυχόν σαπισμένα στελέχη ή προβληματικά τμήματα του φυτού. Μη ρίχνετε νερό απευθείας στα φύλλα. Χρησιμοποιήστε σύστημα ποτισμού τύπου σταγόνας.
Πληροφορίες για το έδαφος που θέλουν οι αγγουριές
Οι αγγουριές αγαπούν το ζεστό χώμα.
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε απευθείας τους σπόρους στο χώμα, και κάνει ακόμη κρύο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμβράνη εδαφοκάλυψης για να κρατήσετε το χώμα ζεστό
Αν το χώμα δεν είναι αρκετά ζεστό, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν.
Επιλέξτε σημεία που το χώμα έχει καλύ αποστράγγιση και τα βλέπει ο ήλιος. Ρίξτε κάποιο λίπασμα στο μέρος που θα βάλετε την αγγουριά. Το λίπασμα μπορεί να είναι κοπριά, κομπόστ ή άλλο οργανικό σκεύασμα. Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 5.8 έως 7.0.
Οι αγγουριές έχουν απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Το έδαφος θα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

Συμβουλές συγκομιδής αγγουριών

Για να έχετε συνεχή παραγωγή, σας συμβουλεύω να σπέρνετε αγγουριές με χρονική απόσταση 2 με 3 εβδομάδες.
Θα πρέπει να κόβετε τα αγγούρια τακτικά, γιατί αν γίνουν πολύ μεγάλα, το φυτό θα σταματήσει να παράγει άλλα.
Αν θέλετε να έχετε λιγότερα αλλά μεγαλύτερα αγγούρια, μπορείτε να κόβετε τα νέα άνθη, ώστε η δύναμη του φυτού να πηγαίνει στο μεγάλωμα των καρπών. Όσο λιγότερα τα άνθη, τόσο πιο δυνατά θα γίνουν τα υπάρχοντα αγγούρια.
Μπορείτε να πειραματιστείτε σε διάφορες αγγουριές, για να δείτε το πόσα άνθη και αγγούρια μπορεί να υποστηρίξει το φυτό σας, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες (κλίμα, ποικιλία φυτού, ποιότητα χώματος, λίπανση).
Ασθένειες και Εχθροί
Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
Αλευρώδης του καπνού
Αλευρώδης των Θερμοκηπίων
Άλτης ή Ψύλλος
Ανθράκωση αγγουριού
Αφίδα βαμβακιού
Αφίδες Λαχανικών
Βακτηριακή νέκρωση
Βοτρύτης (Gray Mold)
Δορυφόρος
Θρίπας
Θρίπας της Καλιφόρνια
Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Pieris brassicae
Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Spodoptera littoralis
Κλαδοσπορίωση αγγουριάς
Κοινός θρίπας (καπνού)
Κοινός Τετράνυχος (κίτρινος)
Λιριόμυζα
Νηματώδεις
Περονόσπορος κολοκυνθοειδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου