23 Ιαν 2013

Κρόκος Κοζάνης.


Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971 με το Νομοθετικό Διάταγμα 818/1971 που του δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα να συλλέγει, να συσκευάζει και να διακινεί τον ελληνικό κρόκο. Σήμερα ο Συν/σμός απαρτίζεται από 1.300 μέλη, ενώ στην καλλιέργεια του κρόκου απασχολούνται περίπου 5.000 άτομα

O Συν/σμός έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές και υιοθέτησε μέσα προβολής του προϊόντος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό που είναι και η
σημαντικότερη αγορά. Στη προσπάθειά του να εξασφαλίσει προϊόν αρίστης ποιότητας, έχει αποκτήσει πιστοποιητικά:
Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9002
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ) «Κρόκος Κοζάνης»
Βιολογικής καλλιέργειας από την Φυσιολογική ΕΠΕ

Ο Κρόκος Κοζάνης εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελβετία,  Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Αραβικές χώρες, αποφέροντας ετήσια 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Στο εσωτερικό, ο Κρόκος Κοζάνης διατίθεται από τα φαρμακεία σε ειδικές συσκευασίες για ρόφημα. Επίσης διατίθεται  από S/M, καταστήματα τροφίμων, υγιεινής διατροφής, βιολογικών προϊόντων.

ΧΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Το φυσικό αυτό άρτυμα δίνει – με μια ελάχιστη ποσότητα- ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο φαγητό, προσθέτει άρωμα και γεύση.

Η φιλοσοφία της χρησιμοποίησης του κρόκου, μοιάζει μ’αυτήν ενός ακριβού αρώματος: Χρησιμοποιείται στην ποσότητα που αναφέρεται κάθε φορά στη συνταγή, γιατί διαφορετικά αλλοιώνεται η γεύση των φαγητών.

Φαρμακευτικές ιδιότητες του Κρόκου (crocus sativus)
O κρόκος ο ήμερος είναι ένα από τα πιο σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα ιατρικά σκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό και αφροδισιακό.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο. Η σχετική έρευνα είναι συνεχής και πολύπλευρη. Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ότι ο κρόκος ασκεί:
• Αντιοξειδωτική δράση. Η δράση αυτή θεωρείται σήμερα ιδιαίτερα επωφελής για τον οργανισμό.
• Αντιθρομβωτική δράση. Αποτέλεσμα της αντιαιμοπεταλικής δράσης που παρατηρήθηκε σε εργαστηριακό επίπεδο. Στη δράση αυτή αποδίδεται η μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου η κατανάλωση κρόκου είναι μεγάλη.
• Αντικαρκινική δράση. Η δράση αυτή διαπιστώθηκε από πολλές έρευνες σε καθαρά πειραματικό επίπεδο. Μέχρι στιγμή η in vitro μελέτη της βιολογικής δραστικότητα των φυσικών υδατοδιαλυτών καροτενοειδών του κρόκου έδειξε ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα των σειρών Κ562 και HL-60(λευχαιμικά κύτταρα).
• Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη(στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα). Πρόσφατα πειράματα έχουν δείξει ότι ο κρόκος έχει βελτιωτικά αποτελέσματα σε ζώα με τεχνητή έλλειψη μνήμης και ότι αυτό οφείλεται στη, ενδυνάμωση μακράς διαρκείας του ιππόκαμπου χάρη στην κροκίνη, κύριο συστατικό του κρόκου.
• Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα (σχετικό σκεύασμα κυκλοφορεί στην Ευρώπη).

Από τις παραπάνω βεβαιωμένες πειραματικές παρατηρήσεις προκύπτει ότι ο κρόκος θα μπορούσε να βρει κλινική εφαρμογή σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
Ευρπίδου 10 Κρόκος Κοζάνης 500 10
Τηλ.: 24610-64114 / Fax.: 24610-63620

Πηγή:www.safran.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου